Reisverslag India en Bhutan - 8. Paro, Tijgersnest en Delhi
REISVERSLAG INDIA EN BHUTAN 2011

Verslag van een rondreis door Sikkim en Bhutan, deel 8


Van Punakha naar Paro
 
Maandagmiddag 14 november: Na de lunch lopen we door de vallei van Punakha en door de terrassen met rijst naar Chimi Lhakhang oftewel het klooster van de "Divine Madman". De titel Divine Madmen dankte Drukpa Kinley aan zijn nogal onorthodoxe methoden om het boeddhisme begrijpelijker te maken voor de mensen, bijvoorbeeld door zingen en nadruk op seksuele symbolen. Overal zie je hier dan ook fallussen. Hij werd één van de meest populaire heiligen van Bhutan. In het klooster kun je een naam krijgen voor je kind en ook als het kinderen krijgen uitblijft, komen mensen naar dit klooster om een zegen Ook wij krijgen een zegen met een houten fallus. We maken dezelfde wandeling terug en rijden daarna in enkele uren naar Paro. In Paro hebben we voor het eten nog tijd om wat winkels te bekijken, want dit is een grotere stad en iets meer gericht op toeristen door de aanwezigheid van een vliegveld.
punakha2_small.jpg punakha3_small.jpg chimilhakhang2_small.jpg chimilhakhang_small.jpg punakha4_small.jpg


Paro
 
Dinsdag 15 november: Paro is een stad van zo'n 15000 inwoners, al doet het aan alsof het veel groter is. Het belang van Paro ligt in de aanwezigheid van de enige internationale vluchthaven van Bhutan. Hoewel de dzong in Paro veel ouder is, is het stadje zelf toch pas ontstaan in 1985, maar daarna flink gegroeid. Een belangrijke toeristische trekpleister van Paro is Taktshang Lhakhang, bijgenaamd het Tijgersnest. Dit klooster werd gebouwd op een prachtige plaats op ruim 3000 meter hoogte op een rotsklif op de plaats waar Goeroe Rinpoche in de 8e eeuw in een rots mediteerde. Volgens de overlevering arriveerde Goeroe Rinpoche bij deze grot op de rug van een tijger, vandaar de bijnaam Tijgersnest. We vertrekken vandaag al vroeg ons als eersten de klim naar Tijgersnest te maken.
parovallei_small.jpg taktshanglhakhang_small.jpg taktshanglhakhang2_small.jpg taktshanglhakhang3_small.jpg taktshanglhakhang4_small.jpg
Wanneer we deze wandeling aan het begin van de reis hadden moeten doen, hadden we misschien problemen gehad vanwege de hoogte. Nu zijn we gewend en is het een stevige klim maar goed te doen. Het is een mooie wandeling door het bos met tussen de bomen door regelmatig uitzicht op het Tijgersnest dat daar majestueus ligt. In het begin zien we alleen wolken, maar terwijl we bij het cafetaria halverwege staan, worden de wolken plotseling als een gordijn weggetrokken en zien we daar plotseling Tijgersnest. Het is een mooi moment. Ook zo'n mooi moment is als we na een steil stuk klimmen gebedsvlaggen zien en vrij plotseling adembenemend zicht hebben op het klooster. Het is een geweldige beloning voor alle inspanning. Na nog een flinke afdaling en weer een beklimming zijn we in het beroemde klooster. Sangay neemt ons mee naar de twee meest beroemde tempels en daarna kunnen we zelf nog verder door het klooster dwalen. Eenmaal weer beneden hebben we lunch bij een restaurantje met uitzicht op Tijgersnest. Hier maken we een groepsfoto.
taktshanglhakhang5_small.jpg taktshanglhakhang6_small.jpg taktshanglhakhang7_small.jpg paro_small.jpg schoolmeisjesinparo_small.jpg
De middag hebben we voor ons zelf en de meesten gebruiken dat om nog wat souvenirs te kopen. Ik zelf loop naar Paro dzong (Rinpung dzong), dat als een fort hoog boven de stad ligt en waar je dus ook mooi uitzicht hebt over de vallei waarin Paro ligt. De dzong zelf is mooi, maar toch iets minder dan Trongsa en Punakha. Nu ik alleen loop wordt ik regelmatig aan gesproken: een paar schoolmeisjes, een groep jongens over het WK voetbal en een andere jongen probeert gewoon zijn Engels uit. Al tijdens ons hele verblijf is het opgevallen hoe vriendelijk de mensen in Bhutan zijn. Na mijn bezoek aan de dzong, dwaal ik nog wat door de stad. 's Avonds hebben we ons afscheidsdiner met Sangay en de chauffeurs en drinken en kletsen we voor het laatst nog even na in de lobby van het hotel.
paro2_small.jpg parodzong_small.jpg paro3_small.jpg parodzong2_small.jpg parodzong3_small.jpg


Van Paro naar Delhi
 
Woensdag 16 november: Om 9 uur vliegen we pas, maar we staan drie uur voor tijd op het vliegveld van Paro. We willen namelijk als eerste groep inchecken om zo een plaatsje aan de rechterkant bij het raam te kunnen regelen. Dan heb je namelijk tijdens de hele vlucht een geweldig uitzicht op de hoge toppen van de Himalaya. Het lukt! We vliegen met Druk Air de nationale vliegmaatschappij van Bhutan terug naar Delhi. In Delhi worden we opgehaald door de agent van Sawadee die ons naar een hotel brengt.
drukair_small.jpg vliegveldparo_small.jpg himalaya_small.jpg himalaya2_small.jpg himalaya3_small.jpg


Delhi
 
In Delhi hebben tot 8 uur in de avond de tijd voor onszelf. Ik ga met de dames Simone en Ideke op stap. Ons doel is het Rode fort en we proberen het met een tuktuk. We moeten duidelijk even wennen aan India. De eerste tuktuk-chauffeur heeft hele verhalen, maar wil ons uiteindelijk alleen maar bij dure toeristenwinkels brengen. De weg vragen blijkt ook enorm lastig. Een betrouwbaar antwoord zit er namelijk niet in. Iedereen lijkt hier wat te willen verdienen en wil ons naar een winkel van een kennis sturen, naar de taxi van een vriend of zelf wat verkopen. Het is heel grappig en een leuke ervaring. Het lukt ons gelukkig wel om in oud-Delhi te komen bij het Rode fort. Dit is een paleis van een vroegere keizer, dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van India.
rodefortdelhi_small.jpg rodefortdelhi2_small.jpg rodefortdelhi3_small.jpg rodefortdelhi4_small.jpg rodefortdelhi5_small.jpg
Bij het Rode Fort zijn veel toeristen uit India zelf (met name Rajastan) en zij zijn prachtig gekleed met veel kleuren. Het grappige is dat nu de rollen zijn omgedraaid: de Indiërs maken foto's van ons en achter elkaar wordt aan ons gevraagd of ze met ons op de foto mogen. Het is heel amusant. Na het Rode Fort lopen we Oud Delhi in om de sfeer te proeven. Het is zo'n enorm verschil met wat we in Bhutan zagen: Het is enorm levendig, hectisch en overal gebeurt wat. Het is echt geweldig om allemaal te zien en we hebben een heel leuke middag met zijn drieën. Aan het eind van de middag keren we terug naar het hotel, waar we curry eten op het dakterras en ons klaar maken voor de terugreis. Om acht uur worden we opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Een uur later dan gepland, rond drie uur 's nachts vertrekken we met KLM vanuit Delhi naar Amsterdam, waar we 's ochtends vroeg aankomen.
rodefortdelhi6_small.jpg rodefortdelhi7_small.jpg delhi_small.jpg delhi2_small.jpg delhi3_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina India en Bhutan