Reisverslag India en Bhutan - 7. Bumthang vallei en Punakha
REISVERSLAG INDIA EN BHUTAN 2011

Verslag van een rondreis door Sikkim en Bhutan, deel 7


Bumthang-vallei
 
Zondag 12 november: Deze zondag gaat het festival ook nog door, maar we kiezen ervoor de omgeving meer te verkennen. De bus zet ons af bij Jakar Yugyel dzong en daar zullen we beginnen met wandelen. Eerst bezoeken we Jakar Yugyel dzong, de dzong van waaruit de Bumthang vallei bestuurd wordt. Deze wordt ook wel de dzong van de witte vogel genoemd, omdat bij de bouw een witte vogel op het dak neerstreek wat als een goed teken werd gezien. De dzong is kleiner en intiemer dan de andere die we deze reis zien. Als we richting Jakar lopen neemt onze gids ons mee naar een oude boerderij, om ons te laten zien hoe een traditionele boerderij er van binnen uit zit. Dat is leuk om te zien. Het meest opvallend is de mooie kleine tempel die de inwoners hebben op de bovenste verdieping.
jakaryugyeldzong_small.jpg jakaryugyeldzong2_small.jpg jongetjeinjakar_small.jpg opaenkleinzoon_small.jpg boerderijinjakar_small.jpg
We lopen door Jakar, een mooie wandeling langs de rivier, en ondertussen bekijken we de mooie gebouwen zoals de gebedsmolens bij Wangdichholing Dzong. Wangdichholing Dzong was ooit een paleis maar is nu een school voor jonge monniken. Het ziet er een beetje uit als vergane glorie. Dat geldt ook een beetje voor de drie oude Bhutanezen die we aantreffen bij de door water aangedreven gebedsmolens, waar ze hun kora aan het lopen waren. Na een flinke wandeling passeren we Jampa Lhakhang en volgen de weg richting het beroemde Kurje Lhakhang klooster. Tegenover een voetbrug, aan het water staan daar de mensen van het hotel te wachten met een lekkere lunch.
jakar_small.jpg wangdichholingdzong_small.jpg wangdichholingdzong2_small.jpg opa_small.jpg oma_small.jpg
Na de lunch bezoeken we Kurje Lhakhang (foto 15). Hier bevindt zich één van de meest heilige plaatsen van Bhutan. In het klooster is namelijk de grot te zien waar Goeroe Rinpoche mediteerde waar hij zijn lichaamsindruk achterliet in een rots. Om de grot is in 1652 een tempel gebouwd, die we natuurlijk bezichtigen. In een rij schuifelen we langs de plaats waar de grot te zien zou zijn, als er niet een beeld van Goeroe Rinpoche voor stond. Er zijn nog twee tempels. In tweede tempel staat een heel groot beeld van Goeroe Rinpoche, de derde tempel is niet open voor publiek. Voor het klooster staan drie chortens opgedragen aan de eerste drie koningen van Bhutan.
wangdichholingdzong3_small.jpg jakar2_small.jpg jakar3_small.jpg voetbrug_small.jpg kurjelhakhang_small.jpg
Van Kurje Lhakhang wandelen we naar Tamshing Lhakhang. Ook dit is weer een belangrijk klooster. Het behoort tot Nyingmapa orde en aan het hoofd staat de reïncarnatie van de belangrijke Bhutanese heilige Pema Lingpa, die de tempel bouwde in 1501. In de tempel zijn veel mooie fresco's te zien. We moeten kijken met een zaklantaarn, want de electriciteit is net uitgevallen, maar het is de moeite waard. Het is overal wel erg laag voor mij en dat zou zo zijn omdat Pema Lingpa nogal klein was. Bij Tamshing Lhakhang worden we opgehaald door de bus en rijden we terug naar het hotel. Rond zes uur wonen we vervolgens nog een gebedsessie bij van de monniken in het klooster Ngang Lhakhang (?), een klooster in Jakar, waar een hoge monnik onze gebedsvlaggen inzegent.
chorten_small.jpg monnikmetauto_small.jpg hotelkamer_small.jpg nganglhakhang_small.jpg nganglhakhang2_small.jpg


Van Bumthang naar Punakha
 
Maandag 13 november: Over dezelfde wegen als waarover we heen gekomen zijn, rijden we via Trongsa naar en Wangdue naar Punakha. Het grappige is dat we een groot deel dezelfde route rijden als een konvooi met een hoge lama. Op diverse plaatsen langs de weg is een vuurtje gemaakt als stopteken en staan mensen te wachten tot de lama komt en vanuit de auto met een kwast over hun hoofd zwaait om hen in te zegenen. Verder is het een beetje saaie rit, want we zitten flink in de wolken. In ons hotel in Trongsa drinken we koffie. Op een pas op een plaats met normaal prachtig uitzicht heeft Sangay een geweldige lunch voor ons geregeld. Het is naar mijn mening de lekkerste maaltijd in Bhutan, ondanks de vochtige kou. Aan het einde van de dag arriveren we bij ons hotel in Punakha.
lama_small.jpg trongsa2_small.jpg aardappels_small.jpg lunchview_small.jpg boogschieten_small.jpg


Punakha
 
Dinsdag 14 november: Met een aantal reisgenoten sta ik vroeger op om langs de rijstvelden van Punakha naar Sangchhen Dorji Lhuendup Lhakhang te lopen. Dit klooster is het eerste en enige nonnenklooster dat we deze reis zien. Het werd in 2007 ingewijd en is dus nog vrij nieuw. Het klooster dient voor een deel als opleidingscentrum voor jonge nonnen. In de tempel staat onder andere een beeld van de god Chenrezig Chagtong Chentong met heel veel armen, wat staat voor compassie. Ook staan er diverse andere mooie beelden. Als we rond 9 uur bijna zijn uitgekeken, begint een non op de gong te slaan en verzamelt zich een groep nonnen in de tempel om les te krijgen. Voor de nonnen beginnen met de les, zingen ze een gebed dat vraagt om wijsheid bij het leren. Dat is mooi om te zien en te horen.
punakha_small.jpg rijstterrassen_small.jpg sangchhendorjilhuenduplhakhang_small.jpg sangchhendorjilhuenduplhakhang2_small.jpg sangchhendorjilhuenduplhakhang3_small.jpg
sangchhendorjilhuenduplhakhang4_small.jpg sangchhendorjilhuenduplhakhang5_small.jpg sangchhendorjilhuenduplhakhang6_small.jpg sangchhendorjilhuenduplhakhang7_small.jpg sangchhendorjilhuenduplhakhang8_small.jpg
De bus haalt ons op bij het nonnenklooster en vervolgens rijden we naar Punakha dzong. Deze was recent uitgebreid in het nieuws geweest, want hier was de koninklijke bruiloft. Deze dzong is dan ook heel belangrijk in Bhutan. Punakha ligt op slechts 1300 meter hoogte en heeft daardoor een relatief warm klimaat. Om deze reden was Punakha voor meer dan 300 jaar de winterhoofdstad van Bhutan en de dzong was het winterpaleis. Nog steeds is dit na die van Thimphu de belangrijkste dzong van Bhutan. De dzong ligt heel mooi op de plaats waar twee rivieren, bijgenaamd de vader en de moeder, samenkomen.
punakhadzong_small.jpg punakhadzong2_small.jpg punakhadzong3_small.jpg sangay2_small.jpg punakhadzong4_small.jpg
Sangay neemt ons eerst mee naar de grote gebedshal, waar hij een introductie geeft en ons daarna enkele uren de tijd geeft om de dzong te zien. En er is veel te zien. De dzong heeft drie grote binnenplaatsen. Rond de eerste binnenplaats zijn met name de overheidskantoren, zoals de rechtbank. De grote tempel staat aan de derde binnenplaats. Er zijn in totaal 21 tempels. De grootste tempel of gebedshal Kunre is echt prachtig en heel indrukwekkend met zijn ruimte, de fresco's en mooie beelden, waaronder de enorme beelden van Goeroe Rinpoche, Boeddha Shakyamuni en Shadrung Ngawang Namgyal, het drietal dat wij in Bhutan al vaker zagen. Deze enorme hal doet ook dienst als kroningshal waar de koningen van Bhutan gekroond worden en hier trouwde op 13 oktober 2011 de kroonprins met zijn jeugdliefde.
punakhadzong5_small.jpg punakhadzong6_small.jpg punakhadzong7_small.jpg punakhadzong8_small.jpg punakhadzong9_small.jpg
punakhadzong10_small.jpg punakhadzong11_small.jpg punakhadzong12_small.jpg punakhadzong13_small.jpg punakhadzong14_small.jpg
Tegenover Punakha dzong ligt Dzongchung wat zoveel betekent als kleine dzong. Vanaf deze tempel heb je mooi zicht op Punakha dzong met zijn hoge trappen. Dzongchung werd al in de 14e eeuw gebouwd, maar werd toen hij te klein werd vervangen door Punakha dzong. Dzongchung is het laatste onderdeel van mijn bezoek aan Punakha dzong, want het is dan bijna twaalf uur, het tijdstip waarop we weer bij de bus verwacht worden. We rijden daarna naar een restaurantje aan de rand van Punakha waar we lunchen.
punakhadzong15_small.jpg dzongchung_small.jpg dzongchung2_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina India en Bhutan