REISVERSLAG INDIA EN BHUTAN 2011

Verslag van een rondreis door Sikkim en Bhutan, deel 1



Mijn reis in najaar 2011 ging naar Sikkim en Bhutan, maar het was met name Bhutan dat mij heel erg aantrok. Bhutan is een beetje magisch koninkrijk, daar in de Himalaya. Het is een land waar je het boeddhisme in alles terug vindt, een land waar geluk belangrijker is dan geld, wat nog bijna niet door toerisme is veranderd en een land met prachtige ongerepte natuur. Het is ook een land met veel kleuren en dat geldt zeker als je zoals wij één van de vele festivals bezoekt met hun maskerdansen. Kortom, dit was een reis om naar uit te kijken. De reis die ik maakte met Sawadee, was in combinatie met Sikkim, een vroeger boeddhistisch koninkrijk dat nu onderdeel is van India. Ook hier vind je de rust en de speciale sfeer veroorzaakt door de combinatie van boeddhisme en bergen.
 
 
Aankomst in India
 
Zondag 29 oktober/maandag 30 oktober: Deze reis begint op 29 oktober als ik met KLM van Schiphol vertrek naar Delhi. We komen laat in de avond aan in Delhi. Na het gebruikelijke gedoe met immigratie, douane en geldwisselkantoren maak ik kennis met de rest van de Sawadee-groep in de hal van het vliegveld. We rijden daarna met een bus naar ons hotel. Wat tijdens de rit direct opvalt aan Delhi is de armoede en het vuil: Mensen liggen aan de straatkant te slapen en overal ligt vuilnis, veel vuilnis. Dat is ook zo in de buurt van het hotel waar wij om 2 uur 's nachts gaan slapen. Eigenlijk moet ik zeggen "waar wij probeerden te slapen": Er is veel geluid en voor het raam met nauwelijks gordijnen flikkeren de hele nacht allemaal gekleurde lampjes. Uitslapen is er niet bij, want om kwart voor acht zitten we al weer in de bus terug naar het vliegveld voor een binnenlandse vlucht naar Bagdogra. We zitten als groep verspreid over twee maatschappijen: een deel vliegt rechtstreeks met Jet Airways en ik vlieg met de rest via een tussenstop in Guwahati met Kingfisher. In Bagdogra staat onze gids Sangay, een Bhutanees, op ons te wachten. We stappen in de landrovers en dan begint een lange rit over steeds slechter wordende wegen naar Sikkim. Het laatste stuk is aardedonker, want het is al negen uur als we in Gangtok aankomen. Gelukkig heeft Sangay vooruit gebeld en kunnen we al na een half uur eten. De eerste maaltijd in India smaakt uitstekend!
westbengalen_small.jpg


Rumtek klooster
 
Dinsdag 31 oktober: We zijn in Sikkim. Sikkim is nu een deelstaat van India, maar was tot 1975 een koninkrijkje in de Himalaya. Veel inwoners komen oorspronkelijk uit Tibet of Nepal en hebben hun gebruiken en hun geloof meegenomen. Vanwege zijn koelere klimaat en natuurlijk het natuurschoon is Sikkim een belangrijke bestemming geworden voor Indische toeristen. Hoofdstad van de deelstaat is Gangtok waar wij nu zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid in de directe omgeving van Gangtok is het grote Rumtek-klooster. Om 9 uur stappen we in de landrovers om over mooie bergwegen naar Rumtek te rijden. Helaas is het bewolkt, maar zo aan het begin van de vakantie hebben we alle hoop dat vandaag een uitzondering zal zijn. We zijn tenslotte in de periode met het beste zicht op de toppen van de Himalaya!
wegnaarrumtek_small.jpg opwegnaarrumtyekgompa_small.jpg rumtekklooster_small.jpg rumtekklooster2_small.jpg rumtekklooster3_small.jpg
Na een koffie- en theestop komen we na zo'n drie kwartier aan bij de poort die toegang geeft tot de weg naar het Rumtek klooster (foto 1). Deze poort wordt bewaakt en we moeten ons paspoort afgeven. De reden hiervan is onenigheid tussen twee groepen over wie de Karmapa (leider) moet zijn van de Kagyupa, een school binnen het Tibetaanse boeddhisme. Het Rumtek klooster is de zetel van de Karmapa in ballingschap. Over een lange stijgende weg met gebedsmolens lopen we naar het Rumtek-klooster (foto 2). In het Rumtek-klooster wonen ongeveer 300 monniken. Het huidige klooster werd ingewijd in 1966, maar er stond al eerder een klooster op deze plaats. Op de binnenplaats hebben we zicht op de mooie kleuren van dit klooster (foto 3-7). Het is deze reis onze eerste kennismaking met prachtige religieuze beschilderingen die je in alle tempels ziet. Er staat nooit de naam van de kunstenaar op: het gaat om de boodschap en niet om de artiest.
rumtekklooster4_small.jpg rumtekklooster5_small.jpg drukkerijrumtekklooster_small.jpg keukenrumtekklooster_small.jpg beschilderingrumtekklooster_small.jpg
Op sommige plaatsen is helaas de schade te zien van de aardbeving die Sikkim en Nepal trof op 18 september 2011. We zullen dat veel vaker zien. Binnen het klooster bezoeken we uiteraard de tempel (waar we geen foto's mogen maken), de drukkerij waar de gebedenboeken worden gedrukt en we zien ook de grote keuken en eetzaal. Achter het klooster staat nog het Karma Shri Naland Instituut en de Gouden Stoepa, maar daar mogen wij nu niet in vanwege herstelwerkzaamheden. We lopen daarom weer naar beneden en lopen vervolgens langs de weg naar het restaurantje waar we zullen lunchen. We passeren daarbij gebedsvlaggen, rijstvelden en één van die mooi beschilderde vrachtwagens die je hier onderweg veel ziet. Bij het restaurantje eten we dumplings en rijden dan terug naar Gangtok.
etenstijdrumtekklooster_small.jpg gebedsmolensrumtek_small.jpg gebedsvlaggen_small.jpg

 
Gangtok
 
In Gangtok zetten de landrovers ons af bij de Do-Drul Chorten. Dit is een witte Tibetaanse pagode of stoepa met daarom heen een muur met 108 gebedsmolens. In de stoepa liggen heilige boeken. Rond de Chorten staan verblijven voor monniken en in één daarvan horen wij monniken bidden en muziek maken. Het blijkt te gaan om een rouwceremonie voor een overleden monnik. Het is nu de 21e dag en zij zullen dit 49 dagen doen! Aan de zelfde weg als Do-Drul Chorten staat het Namgyal Tibetaans Instituut, gebouwd in traditioneel Tibetaanse stijl. In het instituut is een soort van museum en hier zien we een van de grootste collecties ter wereld aan zeldzame Tibetaanse boeken, wandkleden, iconen en religieuze voorwerpen. Vanaf het Tibetaans Instituut lopen we door Gangtok in de richting van ons hotel via een koffiehuis en tussen allemaal schoolmeisjes in kostuum. Ook bezoek ik nog de grote overdekte markt. 's Avonds eet ik met een aantal reisgenoten bij het Blue Sheep restaurant in het centrum: vegetarisch maar wel heel erg lekker. Alcohol is er niet, maar dat halen we in de bar van het hotel wel in.
dodrulchorten_small.jpg dodrulchorten2_small.jpg dodrulchorten3_small.jpg namgyalinstituteoftibetology_small.jpg namgyalinstituteoftibetology2_small.jpg
namgyalinstituteoftibetology3_small.jpg gangtok_small.jpg marktgangtok_small.jpg


Labrang en Phodong
 
Woensdag 1 november: Omdat onze eigen landrovers niet geschikt zijn voor de wegen in noord Sikkim, vertrekken we vandaag met soort jeeps voor een excursie naar noord Sikkim. De weg heeft op sommige plaatsen inderdaad te lijden gehad van aardverschuivingen, maar we rijden dan ook door een steil bergachtig gebied met diepe dalen met rivieren en met soms een dorpje. Ondanks de redelijk zware mist is het een mooie rit. Er staan overal politieagenten en dat blijkt te maken te hebben met het bezoek van de premier van de deelstaat. Hij komt de schade van de aardbeving inspecteren en hopelijk brengt hij een zak met geld mee. Als we even stoppen bij de Seven Sisters Water Fall zien we daar bij een winkeltje dan ook diverse bewoners van het gebied in hun beste kleren zitten te wachten op de eerste minister.
brugoverbakchachurivier_small.jpg bakchachurivier_small.jpg wol_small.jpg menronggong_small.jpg sevensisterswaterfalls_small.jpg
Ons verste doel is het Labrang klooster (foto 6-10). Hoewel dit klooster uit 1814 niet het oudste klooster van Sikkim is, is het wel als enige nog in originele staat, waar veel andere kloosters herbouwd zijn na aardbevingen of brand. Het klooster behoort tot de Nyingma-stroming binnen het Tibetaanse boeddhisme. Twee kilometer lopen bergafwaarts ligt een ander klooster, Phodong Gompa (foto 12-14). Net als het Rumtek klooster hoort dit bij de Kagypa-orde. Het werd hier al in 1740 gevestigd. De tempel heeft twee verdiepingen met Boeddhabeelden. Buiten de tempel is het erg druk, want ook hier zal de eerste minister langskomen. We krijgen thee van de monniken en worden uitgenodigd bij hen te eten. We eten echter toch maar bij een restaurantje verderop in Phodong. Na de late lunch rijden we terug naar Gangtok.
labranggompa_small.jpg labranggompa2_small.jpg labranggompa3_small.jpg labranggompa4_small.jpg labranggompa5_small.jpg
Het wordt al donker als we in Gangtok aankomen. Het wordt hier namelijk al vroeg donker: rond half vijf. Toch ga ik nog met Bram en Ideke op zoek naar de kapel van het koninklijk paleis: het Tsuk-La-Khang klooster. Er worden gebeden gelezen door de monniken en we blijven een tijdje stil zitten luisteren en te genieten van de sfeer. Na afloop lopen we terug naar het hotel en kom ik Kurt, Loek en Marco tegen met wie ik in het centrum wat ga drinken van Sikkim's lokale bier: 650 ml en 8% alcohol, dus we houden het bij ééntje. Voor het diner heeft Sangay een buffet met traditioneel Sikkims eten geregeld in restaurant Tangerine, dat in ons hotel zit en de aanrader van Lonely Planet is. Heel lekker!
bloemetje_small.jpg bijkletsen_small.jpg phodonggompa_small.jpg phodonggompa2_small.jpg tsuklakhangkloostergangtok_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina India en Bhutan