Japan (Mei 2001)


Mijn allereerste verre reis (buiten Europa)
was naar Kurashiki in Japan. Dit was de lokatie voor de Ninth International Conference on Properties and Phase Equilibria for Product and Process Design (PPEPPD 2001), waar ik (als enige promovendus!) een plenaire presentatie over mijn werk mocht geven! Na het congres ben ik een aantal dagen op stap geweest in en rond Kyoto. Japanners verstaan nauwelijks of geen Engels, maar ze zijn heel vriendelijk en met gebaren kun je je ook in je eentje best goed redden en voor het eten hebben ze plastic voorbeelden!
Congresfoto Boottocht Congresdiner Prof. Sandler Theo, Hedzer, Cor

Kurashiki
. De foto's laten het oude centrum zien van Kurashiki met de Kurahiki-rivier. Kurashiki is een plaatsje in de buurt van Okayama. De naam is afgeleid van het feit dat hier vroeger veel pakhuizen stonden voor de rijst die in de regio verbouwd wordt. Het centrum van dit plaatsje geeft een indruk van de sfeer van het oude Japan. Dit is dan ook de reden dat het plaatsje heel populair is. De toeristen bezoeken onder andere het Ohara-house (4e foto)
Centrum Kurashiki Centrum Kurashiki Kurashiki  rivier Ohara huis Tivoli

Japanse Binnenzee
. Kurashiki op het Honshu eiland wordt verbonden met Sakaide op het eiland Shikoku door de beroemde Seto-Ohashi-brug. Deze brug is totaal 12.2 km lang waarvan 9.2 km over zee. Het is de langste brug met weg en spoor ter wereld. Eigenlijk bestaat de brug uit 6 bruggen die verschillende eilandjes in Japanse binnenzee met elkaar verbinden. Een rondvaart gaf mij een spectaculair uitzicht op de Seto-Ohashi-brug.
Japanse Binnenzee Japanse Binnenzee Seto-Ohashi brug Seto Ohashi brug Honshu eiland

Okayama. De stad Okayama, op ongeveer 1 uur afstand met de trein van Kurashiki, ligt aan de Asahi rivier. Twee belangrijke bezienswaardigheden zijn het Ujo- (kraaien-) kasteel uit 1573 en de Korakuen garden, een landschapstuin. De Korakuen tuin is één van 3 beroemdste Japanse landschapstuinen en bestaat al sinds 1886. De tuin staat bekend vanwege het open karakter en ligt op een zandbank in de Asahi rivier.
Asahi rivier Korakuen tuin Korakuen garden Korakuen
Landschapstuin Okayama Okayama

Kyoto
. Met de hogesnelheidslijn ging ik van Okayama naar Kyoto. In Kyoto is de beroemde botanische tuin. Deze stamt uit 1924, is 24 hectare groot en trekt meer dan 1.000000 bezoekers per jaar. In de tuin, die in het noorden van Kyoto aan de Kamo-rivier ligt, bevinden zich meer dan 120000 planten. Kyoto (=stad van de vrede) is de vroegere keizerstad en is nu met 1.5 miljoen inwoners de 7e stad van Japan. De stad bevat honderden monumentale tempels en schrijnen en is in feite één groot museum. Op de 3e en 4e foto de Nishi-Otani tempel.
Botanische tuin Kyoto Botanische tuin Kyoto Nisho-Otani tempel Nisho Otani tempel

NaraVanuit Kyoto maakte ik een excursie naar Nara. Nara was de keizerstad van 710-794. In Nara staat de Todaji tempel, één van de grootste toeristische trekpleisters van Japan. Het was hier dan ook zeer druk. De Dai butsudan (= hal van de grote boedha) is het grootste houten gebouw ter wereld. In het park rond de tempel lopen meer dan 1000 herten vrij rond. Vlakbij de Todaji-tempel ligt de Kasuga-schrijn. De weg er naar toe wordt omgeven door maar liefst 1800 stenen lantaarns. De Kasuga schrijn is de beroemdste shinto-schrijn in Japan en heeft meer dan 870 bronzen lantaarns!
Nara Todaji tempel Nara Dai butsudan
Weg naar Kasuga schrijn Kasuga shrine

Kyoto. Via de grote poort loop ik naar het Nijo-kasteel in Kyoto. Dit kasteel was het vroegere verblijf van de Shogun. Het staat bekend vanwege zijn "nachtegaalsparket" tegen sluipmoordenaars. Het Nijo-kasteel bevat 33 kamers en maar liefst 800 vloermatten. De tuin is beroemd en een ontwerp van Kobori Enshu. Het Kinkaku-ji of gouden paviljoen is het beroemdste bouwwerk van Kyoto. Dit gebouw uit 1394 was eveneens vroeger een verblijf van de shogun. Het vroegere keizerlijke paleis staat bekend vanwege zijn eenvoud en rust (verwijst naar zuiverheid). Het paleis stamt oorspronkelijk uit 1790 en werd na een brand in 1855 identiek weer opgebouwd.
Shogun kasteel Kyoto
Nijo-kasteel
Nijo kasteel
Nijo kasteel
Nijo castle
Nijo kasteel
Japan33.jpg
Kasteeltuin
Kinkaku-ji
Kinkaku-ji
Gouden Paviljoen
Gouden paviljoen
Kyoto
Keizerlijk paleis

Keizerlijk paleis

Paleistuin
Keizerlijk paleis
Keizerlijk paleis

Ook bezocht ik de Heian-schrijn. Deze is gebouwd in Chinese stijl. De schrijn werd gebouwd in 1895 ter gelegenheid van 1000 jaar Kyoto. De Heian-schrijn heeft een grote en beroemde tuin met veel waterpartijen: de Heian-jinju tuin met een oppervlakte 30000 m2. Dit soort landschapstuin is typisch voor Meiji periode. Zoals op de foto te zien wordt deze plaats veel gebruikt voor trouwerijen. Bruiloften vinden in Japan plaats in shinto-tempels (net als de meeste blijde gebeurtenissen), droevige gebeurtenissen vinden plaats in de Boedha-tempels. De pagode van de Kiyomizu tempel geeft een spectaculair uitzicht over Kyoto.De tempel is gebouwd op een rotswand in 780. De tempel steunt op 139 pilaren. De naam Kiyomizu-dera tempel betekent helder water tempel. Op de laatste foto's de terugreis naar Amsterdam: met de Haruka-express van Kyoto naar Osaka Kansai en per KLM-Boeing naar Schiphol (11 uur vliegen!)
Heian schrijn Heian shrine Heian-jinju tuin Bruiloft in Japan Kiyomizu-dera tempel
Kyoto, Kiyomizu tempel Geisha Haruka express KLM


Naar mijn website


free web stats