Fotoalbum Kreta

Deel 1: 18 tot 20 mei 2007

Op hemelvaartsdag 18 mei vertrok ik via Athene met het vliegtuig naar Chania in verwachting van mooi weer in de schitterende natuur van Kreta. Want Kreta mag dan misschien bekend zijn om zijn stranden, maar mij trok de natuur. Kreta is het grootste van de ongeveer 1300 Griekse eilanden en bestaat eigenlijk uit de toppen van een bergrug die door de Middellandse Zee loopt. Kreta bestaat dan ook voor ongeveer 95% uit gebergte. Drie bergmassieven met een hoogte tot 2500 meter bepalen het gezicht van dit eiland. Kreta wordt al heel lang bewoond en wordt soms wel de wieg van de Europese cultuur genoemd, omdat het eiland rijk is aan kunstschatten en architectuur uit diverse periodes en culturen. Zo vind je op het eiland diverse monumenten uit de Minoïsche tijd (zoals in Knossos), Byzantijnse kerken en Venetiaanse vestingbouw. Dit laatste is goed te zien in Chania, mijn eerste stop op Kreta. Chania op het noordwesten van het eiland is de vroegere hoofdstad van Kreta. Het is tegelijk de leukste stad van het eiland met een enorm sfeervolle Venetiaanse haven.

 

Chania

De belangrijkste reden voor een stop in Chania was voor mij het feit dat dit de beste startplaats is voor een bezoek aan de Samariakloof. Er voert een mooie wandeling door dit schitterende ravijn met zijn mooie natuur. Helaas echter was de toegang op 20 en 21 mei verboden vanwege enorme regenval die een wandeling in deze smalle kloof door vallend gesteente levensgevaarlijk zou maken. Daar zal ik dus later nog voor terug moeten komen... Door de regen had ik meer tijd om in Chania rond te kijken, zoals ook op de foto's hieronder is te zien. Ik bezocht de kathedraal van Chania met zijn overdadige neo-Byzantijnse interieur, het archeologisch museum, wandelde via de toeristische Venetiaanse haven naar de de vuurtoren op de pier van Chania. Hier vanaf heb je mooi zicht op de meer authentieke vissershaven waar nog 7 oorspronkelijk Venetiaanse arsenalen te vinden zijn waar de Venetiërs hun galeien in de winter stalden. Via de stadsmuren van Kastelli en langs de Janitsarenmoskee uit 1645 wandelde ik terug naar de Venetiaanse haven voor een maaltijd met heerlijke verse net gevangen vis.

Kathedraal van Chania
Kathedraal
Byzantijns interieur kathedraal
Kerkinterieur
Pier van Chania
Pier van Chania
Venetiaanse haven Chania
Haven
Venetiaanse vuurtoren
Vuurtoren
Venetiaanse haven Chania
Venetiaanse arsenalen
Chania
Prachtige lichtval
Arsenalen, ligplaats galeien
Ligplaats galeien
Fortezza
Fortezza
Janitsaren moskee
Janitsaren moskee

 
Ook de andere dagen was het regenachtig. In Chania wandelde ik verder door het leuke centrum, bezocht het Nautisch Museum en het Byzantijns museum, de Odos Skridlof (of "ledersteeg"), de bijzondere markthal van Chania. Ook maakte ik met een boot met glazen bodem een tochtje om ondere andere inktvissen te zien. Om te compenseren voor de regen heb ik lekker uitgebreid gegeten van een typisch Kretenzer maaltijd van traditioneel bereid lamsvlees met wijn van het eiland en live-muziek: als het weer niet wil, moet je het zelf leuk maken! Op de avond van 19 mei verbeterde het weer en 's zondags kon ik nog net even de stad in de zon zien liggen, bijvoorbeeld vanaf het Schiava-bastion waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. 's Zondags was het echter ook tijd om met de bus naar Hersonissos te vertrekken.

Steegje
Doorkijkje
Griekenland
Voorjaar
Centrum
Chania
Markthal Chania
Markthal
Platia 1866
Platia 1866
Havenhoofd Chania
Havenhoofd
Denen
Vissen kijken
Glass bottom boat
Glazen bodem
Octopus
Inktvis
Bijzantijnse kathedraal Chania
Kathedraal
Glass bottom boat
Glass bottom boat
Plein
Plein bij haven
Chania
Venetiaanse haven
Uitzicht Schiava bastion
Uitzicht
Boudainville
Stadsgezicht
 

 

Rethymnon

Op vrijdagmiddag nam ik vanuit Chania de bus om het een uur verder gelegen stadje Rethimnon te bezoeken. Het eerste dat hier opvalt en ook het eerste dat ik bezocht, is het Fortezza, de overblijfselen van een Venetiaanse vesting met vestingmuren bestaande uit een moskee, een theater, ruïnes van woonhuizen en een mooi uitzicht over Rethimno. Ook in de stad zijn overblijfselen te zien uit de tijd dat de Venetianen heersten op Kreta, zoals bij de haven met zijn "piratenschip", de Rimondi-fonteinen en de stadspoort. Verder heeft Rethymno veel van die leuke steegjes die steden zo sfeervol maken.

Naar Fortezza
Naar Fortezza
Venetiaanse burcht
Burcht
Venetiaans
Moskee
Rethimnon
Rethymnon
Gerard in Rethimnon
Gerard
Haven Rethymno
Haven Rethymnon
Venetiaanse haven
Venetiaanse haven
Waterfront
Waterfront
Rimondi-fontein
Rimondi-bronnen
Steegje
Historie
Verkoop
Kledenverkoop
P1010925.JPG
Martirou-kerk
Venetiaanse stadspoort
Stadspoort
 


Deel 2: Hersonissos, Knossos, Heraklion

Deel 3: Binnenland Kreta

 

Index fotoalbum Kreta