REISVERSLAG MADAGASCAR & MAURITIUS 2009

Verslag van een rondreis door Madagaskar, deel 6

 

  Van Antananarivo naar Andasibe

  Op 18 oktober verlaten we Antananarivo al weer met bestemming Andasibe. Al direct buiten Antananarivo maken we een stop bij de steenovens die ons nu al zoveel zijn opgevallen (foto 1). De volgende stop is in de buurt van het plaatsje Ambodiamontana bij Reserve Pereyras, Madagascar Exotic, in Marovezo. Dit is een klein parkje waar een aantal van de meest bijzondere dieren van Madagaskar te zien zijn: de meeste kameleonsoorten, bizarre bladstaartgekko's, zeldzame kikkers en zelfs enkele krokodillen. Bij het park is een stuk bos waarin sifaka's (Coquerel's sifaka's?) en bruine lemuren te zien zijn. Het parkje werd ooit opgericht door de Malagasische natuuronderzoeker Andr&ecute; Pereyras om de meest bijzondere dieren van Madagaskar te kunnen bewaren, maar is nu met name gericht op toeristen.

steenoven_small.jpg salamander_small.jpg sifaka_small.jpg sifaka2_small.jpg sifaka3_small.jpg
  Met een gids wandelen we hier omhoog de berg op en het bos in. Het wil de gidsen niet lukken om de bruine lemuren te vinden en dus gaan we eerst op zoek naar de sifaka's. Ook dat is eerst lastig, maar als de gidsen de groep eenmaal gevonden hebben, kunnen we er ook heel dichtbij komen (foto 3-7). Wat zijn deze sifaka's toch prachtige dieren! Even later zien we ook de bruine lemuren (foto 8) en als we terug lopen naar het Reserve Pereyras zitten de sifaka's ineens vlak naast het pad te eten en is er zelfs een jong bij (foto 9). In het park zelf geeft de gids ons vervolgens een rondleiding langs de verschillende kameleons. De kameleons zitten in een grote kooi, waar je door heen kunt wandelen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je er ziet. Er zitten echt heel mooie en bijzondere exemplaren tussen (foto 10-18).
sifaka4_small.jpg sifaka5_small.jpg lemuur_small.jpg sifakametjong5_small.jpg kameleon8_small.jpg
kameleon9_small.jpg kameleon10_small.jpg kameleon11_small.jpg kameleon12_small.jpg kameleon13_small.jpg
  Behalve kameleons heeft het park diverse kikkers, zoals mantella-kikkers (foto 19,20, rechtsonder), bladstaartgekko's (foto 21,22), de tomatenpad (foto 23,24) en een vliegende hond. Al deze dieren kun je tegenkomen in het wild in Madagaskar, maar dat zal in de praktijk aak heel lastig zijn. Daarom is het leuk dat we ze hier zo goed kunnen zien, ook al is het dan wel in gevangenschap. Na zo'n drie uur in dit dierentuintje te hebben doorgebracht, rijden we twee kilometer verder naar het dorpje Ambodiamontana. Hier eten we echt heel erg lekker bij een Chinees restaurantje. Daarna rijden we door naar Andasibe.
kameleon14_small.jpg kameleon15_small.jpg kameleon16_small.jpg kikker_small.jpg mantellakikker2_small.jpg
bladstaartgekko Bladstaartgekko tomatenkikker_small.jpg kikker2_small.jpg vliegendehond_small.jpg
     
   

Andasibe

  Ons hotel Feon' ny ala ligt even buiten Andasibe. We zitten in redelijk primitieve huisjes aan de rand van het Andasibe National Park aan een mooi meer en de Analamazoatra-rivier. De naam van het hotel betekent "stem van het woud" en bijna direct na aankomst weten we waarom, want we horen de indri indri al hard roepen en vanuit sommige huisjes zijn ze gewoon te zien. Geweldig toch! Rond vijf uur gaan we met de bus naar het dorpje Andasibe, waar we door heen wandelen. Het is een leuk gezellig dorpje. Bij een lokaal barretje drinken we Three Horses Beer en bekijken het dorpsleven vanaf het terras tot we terug rijden naar ons hotel.

andasibe_small.jpg meisjesinandasibe_small.jpg meisjeinandasibe_small.jpg
            
         

Andasibe National Park

  De volgende dag zullen we een wandeling aan maken in het Andasibe National Park (oude naam: Périnet-reservaat). Het Andasibe Nationaal Park maakt samen met Mantadia deel uit van het Andasibe-Mantadia Nationaal Park en is met (slechts) 300 bezoekers per dag één van de populairste natuurreservaten van Madagaskar. Het ligt op een hoogte van 930-1050 meter. Zijn populariteit dankt het gebied aan een grote diversiteit van lemuren, vogels, kameleons, insecten, slangen en andere dieren. Het 810 hectare grote Andasibe National Park beschermt de grootste type lemuur: de Indri indri. Ook de aye-aye komt hier voor. Ik had dan ook uitgezien naar de wandeling in dit mooie park. We vertrekken 's ochtends heel vroeg omdat de indri's dan actief zijn. Het is nog koud en de mist maakt het uitzicht bij ons hotel heel mooi (foto 1). We zijn er echter op voorbereid dat het snel heel warm zal worden. Met de bus rijden we naar het bezoekerscentrum waar we ons splitsen in drie groepen met elk hun eigen gidsen. We zien al snel diverse vogels (bijvoorbeeld foto 2), want dat is ook iets waar dit park om bekend staat. Het is een mooie wandeling door prachtig bos (foto 3,6,7). Een gids loopt vooruit om lemuren te zoeken en als hij terug komt, verlaten we de paden om dwars door het bos te lopen op zoek naar het dier waar we met name voor komen: de indri indri (foto 4-6).

vroegeochtendinandasibe_small.jpg vogel5_small.jpg andasibenationalpark_small.jpg indri_small.jpg indri2_small.jpg
         De indri indri is met een grootte tot 1 meter de grootste van de lemuren. Hij is zwart met wit en lijkt wel wat op een panda. Ze kunnen met hun grote benen lange sprongen maken door de bomen. De indri's leven in kleine groepen van ongeveer 5 dieren. Het meest bijzondere is het zingen van de indri's. Dit zingen is op twee kilometer ver te horen en klinkt als een sirene. Deze roep dient om andere groepen indri's te waarschuwen uit hun territorium te blijven. De eerste groep die wij volgden, begon op een bepaald moment samen te zingen, dit was echt heel bijzonder om te horen (luister maar naar de opname met de telefoon van Harry). Bij een tweede groep die wij later tegen kwamen, zat een moeder met jong. Indri's krijgen eens in de twee jaar in juni één jong en planten zich dus heel langzaam voort. Gelukkig is het voor de Malagassiers "fady" (onheilbrengend) om ze te doden. (Meer info en filmpjes van de indri zijn te vinden op deze website van Arkive)
indri3_small.jpg andasibenationalpark2_small.jpg andasibenationalpark3_small.jpg indri4_small.jpg indrimetjong_small.jpg
         Behalve indri's zien we in de mooie reservaat ook bruine lemuren, dwerglemuren (foto 11), de wollige lemuur en diverse orchideeën. Eindelijk zien we hier ook de giraffekever (foto 13,14), die we in Ranomafana al hoopten te zien. Zijn naam dankt dit mooie insect aan de lange nek van het mannetje. Met zijn lange nek rolt het mannetje van een blad een soort van eierdoos waarin het vrouwtje een enkel ei legt. Bij de uitgang van het park zien we tenslotte nog een boa liggen te slapen (foto 15). Er zijn drie soort boa's in Madagaskar waarvan deze grondboa de grootste is met maximaal 3 meter. Het zijn nachtdieren, dus ze jagen 's nachts en slapen overdag.
dwerglemuur_small.jpg orchidee3_small.jpg giraffekever_small.jpg giraffekever2_small.jpg boa_small.jpg
         Na de wandeling is het tijd voor lunch en staat voor de middag niets gepland. Luieren op reis, zoals de meeste reisgenoten gaan doen, is niets voor mij, dus ik ga alleen aan de wandelen. Allereerst loop ik in een half uur naar de orchideeëntuin die vlakbij het bezoekerscentrum van het park ligt, waar ook de gids geboekt moet worden. Dit is de periode dat de orchideeën moeten bloeien, maar de gids vertelt dat er nog te weinig regen is gevallen en dat de meeste orchideeën nog niet bloeien. Inderdaad blijkt er slechts een enkele orchidee in volle bloei te staan (foto 16). De gids laat echter langs de weg wel de ene kameleon na de andere zien. Daar waar ik achteloos voorbij loop, ziet hij kameleons (foto 17-19) en in tien minuten zie ik er een stuk of vijftien. Als ik hem een fooi geef, laat hij er nog meer zien en ook nog een boa. Daarna loop ik langs de rand van het park verder naar het dorpje Andasibe om postzegels en water te kopen en loop in een uur terug naar het hotel (foto 21).
orchidee4_small.jpg kameleon17_small.jpg kleinstekameleon_small.jpg kameleon18_small.jpg andasibe2_small.jpg
         Als het donker wordt, maken we ons op voor een nachtwandeling. Dit is niet toegestaan in het Nationale Park, maar ons wordt verteld dat zelfs langs de weg al veel te zien is. Dat klopt want we zien al snel een aantal kameleons die in het donker bijna wit worden. Verder zien we een aantal dwerglemuren, muislemuren en woolly lemurs. Na de wandeling hebben we ons diner in het hotel. Het is de laatste maaltijd met de chauffeur en de bijrijder en zij worden door Mardi toegesproken en krijgen elk een envelop. Daarna nemen we nog een Three Horses Beer, want ook die zullen we niet meer tegen komen (tenzij ik nog een keer naar Madagaskar zou gaan).
overnachtingeninandasibe_small.jpg dwerglemuurtijdensnachtwandeling_small.jpg kameleontijdensnachtwandeling_small.jpg kameleontijdensnachtwandeling2_small.jpg

 

< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7] 

Volgende >

Beginpagina Madagaskar