REISVERSLAG MADAGASCAR & MAURITIUS 2009

Verslag van een rondreis door Madagaskar, deel 5

 

  Van Ranohira naar Ifaty

  Op 14 oktober verlaten we Ranohira om onze rondreis door Madagaskar te vervolgen richting de westkust, richting Ifaty. Onderweg zien we voor het eerst grote aantallen baobabbomen, de boom waar Madagaskar ook zo bekend om staat (foto 1-4). Van de 8 soorten baobabs wereldwijd, groeien er 6 alleen in Madagaskar. De baobab is een merkwaardige boom: allereerst is er de dikke stam die een omtrek tot wel 30 meter kan hebben! In deze dikke holle stam slaat de boom waterreserves op voor in droge tijden als in een grote ton. Het tweede dat opvalt is dat het lijkt als of de boom op zijn kop staat met zijn wortels naar boven. Volgens een legende is de boom op zijn kop gezet door god als straf voor zijn ijdelheid. De bomen zouden duizenden jaren oud kunnen worden, maar omdat de boom hol is, valt dit niet te controleren met de jaarringen. De boom draagt slechts kort bloemen, die dan vruchten opleveren met veel vitamine C. Die vruchten worden ook wel apenbrood genoemd, omdat op het Afrikaanse continent apen de vruchten graag eten.

deeerstebaobab_small.jpg baobab_small.jpg vieropeenrij_small.jpg baobab2_small.jpg
  Langs de weg zien we ook diverse mooi versierde stenen tombes (foto 5). De versieringen op de tombes geven het beroep en de hobbies van de overledenen aan. Ergens naar wijzen is overal in Madagaskar onbeleefd en brengt ongeluk (fady), maar wijzen naar deze tombes is helemaal fout en dat is soms best lastig! Voor de lunch stoppen we in Tulear bij een pizzeria. Ik deel met Gelland, Fenny en Bertus drie verschillende pizza's en ze zijn echt uitstekend. Naast de pizzeria zit een maki-shop en tijdens het wachten worden er veel shirts gekocht, want veel kans om souvenirs te kopen is er deze reis niet. Nadat er euro's gewisseld zijn voor honderdduizenden Ariary's rijden we verder van Tulear naar Ifaty. De weg gaat nu over in een zandweg en de bus krijgt het zwaar. We staan een half uur stil omdat een wagen met frisdrank voor ons vast zit in het zand. Onze groep wil wel helpen de wagen leeg te drinken, maar dat blijkt niet nodig. We doen uiteindelijk twee uur over 27 kilometer, maar dan zijn we ook in Ifaty bij het Le Tonga Soa-resort, waar we drie nachten zullen blijven. We hebben hier een extra dag gekregen door een wijziging in de vluchten en dat is op deze plaats zeker geen straf. 's Avonds eten we bij ons hotel en komt er een lokaal dansgroepje om de stemming erin te brengen en dat lukt aardig!
graftombes_small.jpg dinerinifaty_small.jpg dinerinifaty2_small.jpg
        
   

Ifaty

  Voor vandaag was er de keuze te gaan luieren, te duiken, of het koraalrif te gaan bekijken door te snorkelen of met een "glass bottom boat" mee te gaan. Ikzelf had met Gwen en Gelland gekozen voor de glasbodem-boot. Helaas blijkt de ene boot kapot en de andere boot niet in gebruik te zijn. Dit lijkt raar in een toeristenplaats, maar door de rellen eerder dit jaar In Madagaskar zijn er dit jaar nog nauwelijks of geen toeristen zijn geweest in Ifaty en zijn er pas sinds een week weer enkele groepen toeristen, waaronder wij dus. In elk geval kunnen we niet gaan varen en dus lopen we langs het strand en ga ik met de dames uitgebreid koffie drinken bij een restaurantje aan dit strand. Rond 11 uur worden we opgehaald op samen met de snorkelaars in pirogues naar een ander stuk strand te varen (foto 3). Pirogues zijn de traditionele vissers bootjes in Madagaskar. Het zijn kleine ondiepe bootjes met een zeilen een soort standaard voor de stabiliteit. Met zo'n bootje varen we naar een dorpje waar we wat luieren terwijl onze lunch op het strand wordt bereid. We krijgen een heerlijk vers gevangen zeebuffet van vis, kreeft en garnalen. Na de lunch maken we een wandeling bij het dorpje (foto 5,6), om vervolgens met de pirogues terug te varen. We hebben nu wind tegen en de bootjes moeten veel laveren, waardoor de tocht zeker een uur duurt. Dat geeft niet, want het is geweldig om in zo'n klein bootje te zeilen met uitzicht op de prachtige kustlijn.

strandbijifaty_small.jpg bloemen_small.jpg piroquetocht_small.jpg kameleon7_small.jpg routenational_small.jpg
      De rest van de middag brengen we door bij het zwembad en de bar totdat we rond 5 uur vertrekken om langs het strand te lopen naar een cocktailbar, waar we cocktails bestellen en naar de zonsondergang kijken. Het maken van de cocktails duurt even, want dit soort dingen gaat niet zo efficiënt in Madagaskar. Het is echter gezellig en de zonsondergang is mooi (foto 7), al kleurt de lucht niet zo mooi als wanneer er wolken waren geweest. Daarna gaan we eten bij het deftige Dunes-hotel (de duurste maaltijd tot nu toe), waar het eten echt heel erg goed is en we ook weer getrakteerd worden op een optreden door een lokale dansgroep. Door het aardedonker lopen we tenslotte over het strand terug naar ons hotel. De eigenaar van ons hotel heeft op zijn terrein een privé-schooltje opgericht en wil ons de volgende dag dit heel graag laten zien. De kinderen zingen voor ons en zijn blij met de belangstelling (foto 8-10).
baobab3_small.jpg zonsondergang_small.jpg schooltje_small.jpg schooltje2_small.jpg schooltje3_small.jpg
      Met Gert, Femmy, Cors en Mardi maak ik deze ochtend een wandeling door de omgeving. We lopen eerst over de zandweg, maar omdat het al snel heet wordt, lopen we verder langs het mooie strand (foto 11). Aan het strand is het lekker en het wordt een hele mooie wandeling waarin we veel zien: verschillende zee-egels, vissers die hun netten aan het binnen halen zijn of met hun kleine pirogues terug komen van de vangst, veel mooie schelpen en krabbetjes en kwallen. Met een cola-stop en een lunch bij Mora-Mora is het wel in de middag wanneer we terug komen bij het hotel. Hier duik ik nog even in het zwembad en drink nog wat totdat we worden opgehaald door zeboe-karren.
strandbijifaty2_small.jpg zeeegel_small.jpg vissershuisbijifaty_small.jpg vissersbijifaty_small.jpg
vissersbijifaty2_small.jpg kwal_small.jpg krabbetje_small.jpg strandbijifaty3_small.jpg

 

 
Reniala Spiny Forest

We worden voor het hotel opgehaald door vijf zeboe-karren die ons naar het Reniala Nature Reserve zullen brengen. Ik deel de kar met Anneke, Harry en Elly. Het rijden met zo'n zeboe-kar is toch iets wat we gedaan moesten hebben in dit land, want we hebben zoveel zeboe's gezien deze reis: in kuddes over de weg, voor de ploeg, voor de kar en meer. Er zijn ongeveer evenveel zeboe's als inwoners in Madagaskar! De zeboe heeft een eigenaardige vetbult in zijn nek en wordt daarom ook wel bultrund genoemd. De zeboe is heel belangrijk in Madagaskar. Ze worden nauwelijks gehouden voor de melk of het vlees (daar hebben de Malagassiers gewone koeien voor), maar meer als lastdier en nog meer als statussymbool. Op het platteland is het aantal zeboe's symbool voor iemand zijn status en welvaart.

ritjemetdezeboekar_small.jpg ritjemetdezeboekar2_small.jpg ritjemetdezeboekar3_small.jpg
 Het Reniala Reserve Ornithologique et Botanique is een klein reservaat van zo'n 45 hectare van beschermd "spiny forest". Spiny forest is in een strook in het zuiden van Madagaskar te zien en verwijst naar de vegetatie in heel droog gebied, waar planten voorkomen die zich helemaal hebben aangepast aan de omstandigheden. Het gaat dan om een unieke en wat griezelige combinatie van droge takken met stekels, cactussen, bomen als de baobabs met dikke stammen om vocht in op te kunnen slaan. Een bijzondere boom die er voorkomt is de Didiereaceae, de octopusboom (foto 4). Het spiny forest ecosysteem zoals dat zich heeft ontwikkeld in Madagaskar is uniek in de wereld.
cactusboom_small.jpg spinyforest_small.jpg spinyforest2_small.jpg spinyforest3_small.jpg spinyforest4_small.jpg
Na aankomst met de zeboe-karren maken we een wandeling met een aantal gidsen door het spiny forest en zien de unieke bomen hier. Ondanks dat we aan het einde van de dag komen is het hier overigens nog steeds ontzettend heet. De gidsen weten ons ook diverse dieren te laten zien die hier in de droogte kunnen overleven, zoals een schorpioen (foto 10), een duizendpoot van circa 15 cm (foto 12) en een heel gemeen uitziende kever (foto 13). Het zijn alle drie dieren die je liever niet wilt aanraken, omdat ze een heel gemene pijn kunnen veroorzaken. Het Reniala Nature Reserve is ook een goede plaats om een aantal unieke vogels te zien. Verder zijn er veel baobabs, waaronder een baobab met een omtrek van 13 meter en een paar ringstaartlemuren. Kortom, het is een heel mooie wandeling in een uniek stukje natuur.
kakkerlak_small.jpg schorpioen_small.jpg cactusboom2_small.jpg duizendpoot_small.jpg lelijkerd_small.jpg
spinyforest5_small.jpg vogel3_small.jpg spinyforest6_small.jpg vogel4_small.jpg ringstaartlemuren_small.jpg
    .'s Avonds gaan we eten bij het Vovo Telo hotel, waar we ook weer een "interactief" optreden krijgen. Niet iedereen is mee, want hoewel we tot nu toe geen last hadden van reizigersdiarree, krijgen inmiddels steeds meer mensen last van een voedselvergiftiging die we waarschijnlijk in Ranohira hebben opgelopen. Uiteindelijk zal bijna iedereen last krijgen en houden tot we in Nederland zijn, wordt dit het gesprek van de dag en wordt de diarreeclub opgericht. Later blijkt dat het een agressieve Campylobacter-infectie is geweest. Ach ja, ook dat hoort erbij.

De volgende ochtend hebben we nog tot 12 uur voor we vertrekken naar het vliegveld van Tulear, waar vandaan we naar Antananarivo zullen vliegen. Omdat de bus al eerder is begonnen aan de tocht naar Antananarivo, worden we opgehaald met landrovers. Dat levert een heel mooie tocht op over een andere weg dan heen, waarbij we veel meer kunnen zien van het prachtige landschap. Tulear blijkt een klein vliegveld te zijn: alles wordt met de hand gedaan, er is geen veiligheidscontrole en je krijgt geen stoelnummer. Air Madagascar blijkt vandaag via Fort Dauphin te vliegen en dus is het al avond voor we in het hotel in Antananarivo zijn. We dineren daarna uitstekend bij Chez Sucette.

 

< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7] 

Volgende >

Beginpagina Madagaskar