REISVERSLAG MADAGASCAR & MAURITIUS 2009

Verslag van een rondreis door Madagaskar, deel 1

 

Madagaskar

Madagaskar ligt in de Indische Oceaan ten oosten van Afrika, ongeveer ter hoogte van Mozambique waarvan het wordt gescheiden door de Straat van Mozambique. Het is het op drie na grootste eiland op de aarde (afgezien van de continenten), na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo. Het eiland zat ooit vast aan India en Afrika, maar brak miljoenen jaren geleden los en kreeg daardoor zijn geïsoleerde ligging waaraan het zijn unieke natuur dankt. Meer dan 80% van het wildlife op Madagaskar is endemisch (uniek in het gebied) en heeft zich heel anders ontwikkeld dan de verre voorouders elders in de wereld. Madagaskar heeft een tropisch klimaat, maar door de bergketen die in de lengte over het eiland loopt met een hoogte tot 2876 meter kent het land heel verschillende subklimaten: van heel droog in het zuidwesten tot heel nat in het oosten, wat heeft gezorgd voor heel verschillende ecosystemen.

Madagaskar is onder andere door politieke instabiliteit in de laatste decennia helaas teruggevallen tot één van de armste landen op aarde. Dat is slechts één van de redenen dat de natuur op Madagaskar ernstig bedreigd wordt: door verkeerd landbeheer wordt telkens nieuw bos gekapt voor landbouw en soms verkocht aan landen verkocht als China. Veel wouden zijn zo verdewenen en dat bedreigt de biodiversiteit. Gelukkig wordt dat steeds meer erkend en wordt steeds meer natuur beschermd. Ecotourisme zou de bevolking meer kunnen stimuleren de natuur te bewaren, maar het toerisme staat nog in de kinderschoenen: we zijn tijdens onze reis slechts enkele groepen toeristen tegengekomen. Toch is het zo'n mooi en fascinerend land, een beetje van Azië en een beetje van Afrika, maar verder uniek. De moeite van een bezoek waard, zoals uit de rest van dit verslag hopelijk zal blijken:

 

Vlag Madagaskar.gif (6345 bytes)

 

Schiphol - Parijs - Mauritius - Antananarivo

Op 1 oktober rond het middaguur vertrekken we vanaf Schiphol naar Parijs, waar we na een overstap van enkele uren met Air Mauritius zullen vertrekken naar Mauritius. Omdat onze reis eindigt met enkele dagen op Mauritius vliegen we ook op de heenweg via Mauritius. Op de terminal ontmoet ik de eerste reisgenoten en we nemen er vast éénn op de goede afloop. De volgende dag vroeg in de ochtend arriveren we na circa 12 uur vliegen op het vliegveld van Mauritius. We moeten ongeveer zes uur doorbrengen op dit vliegveld en dat doe ik al met verschillende reisgenoten. De sfeer lijkt nu al goed te zijn. In de middag vliegen we van Mauritius naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar. Uit de lucht is al goed de rode kleur van het eiland te zien. Vanaf het vliegveld is het een uur rijden naar ons hotel in het centrum van Antananarivo. Door de verkeersdrukte duurt het langer en hebben we onderweg meer tijd voor onze eerste indruk van Madagascar: veel mensen op straat, veel straatverkoop. We zien ook armoede, maar toch ziet iedereen er gezond en netjes uit. Eenmaal aangekomen bij het hotel is er weinig tijd om nog de stad in te gaan. Met kamergenoot Leon maak ik voor het eerst kennis met het bier van Madagaskar, Three Horses Beer, waarvan we er nog heel erg veel zullen drinken. In de avond gaan we met de hele groep eten bij een restaurantje dat reisleider Sander van Djoser nog kent van een eerdere reis. Het is best opmerkelijk dat het groepsgevoel er meteen inzit en dat het gelijk gezellig is. De eigenaar van het restaurant vindt dat ook en trakteert op lokale rum, zodat we 's avonds lekker slapen.

  

Antsirabe en Lake Tritriva

De volgende ochtend worden al vroeg de koffers op de bus geladen en vertrekken we richting Antsirabe, 169 kilometer verder. We zullen de eerste dagen de Route National 7 volgen en dit is een goed berijdbare asfaltweg. Onderweg zien we met name veel rijstveldjes, verbouwd in kleine soort bassins omgeven met aarden wallen. We maken onderweg een koffiestop in een klein maar sfeervol dorpje. De dame op de 1e foto onder zit voor haar winkel tegenover het terras waar ik wat drink. Rond het middaguur arriveren we bij Hotel Hasina in Antsirabe. Na aankomst ga ik met enkele reisgenoten snel een pizza eten en begint het te stortregenen. We worden achtervolgd door pousse-pousse lopers die enorm aandringen. De pousse-pousse zullen we heel vaak zien in Madagascar en is een riksja of een soort van tweewielig paardenwagentje waarbij je het paard moet vervangen door een man op blote voeten. Later in de middag gaan we over een slecht weggetje op weg naar Lac Tritriva, ongeveer 20 kilometer van Antsirabe. Onderweg passeren we de Star Brewery waar het Three Horses Beer (THB) wordt gemaakt en zien veel velden met gerst voor dat bier (foto 2). De hele omgeving leeft dan ook van de brouwerij.

malagassischeoma_small.jpg omgevingvanantsirabe_small.jpg Lake Tritriva bierinwording_small.jpg Lake Tritriva
Bij aankomst bij het meer komen tientallen kinderen op ons af en zullen bij ons blijven tijdens de wandeling. Sommigen verkopen gepolijste stenen, anderen zijn gewoon nieuwsgierig. Het Tritriva-meer is een prachtig groen, 80 meter diep kratermeer (foto 3 en 5 boven) dat heilig is voor de lokale bevolking. Vanaf de kraterrand heb je mooi uitzicht over de gerstvelden in de omgeving (foto 4). Het meer heeft de eigenaardige eigenschap dat het waterpeil stijgt in de droge tijd en daalt in de regentijd. Dit zou te maken hebben met ondergrondse tunnels waarmee het in verbinding staat met Lac Andraikiba, 10 kilometer verder. We maken met een gids een wandeling rondom het meer en bezoeken ook dat Andraikiba-meer (foto 6). De zon gaat dan bijna onder wat mooie plaatjes oplevert. Na terugkomst gaan we naar een lokaal barretje waar we gezellig drinken en wat lokale snacks eten. Vervolgens gaan we naar een restaurantje in de buurt waar we heel lekker eten. Er blijkt ook een groep van Koning Aap te zitten, maar dat is toch een ander type mensen: bij ons zit de stemming er duidelijk beter in dan bij hen.
andraikibameer_small.jpg onderwegvanantsirabenaarambositra_small.jpg onderwegvanantsirabenaarambositra2_small.jpg
     
   

Ambositra en omgeving

  De volgende ochtend, 4 oktober, vertrekken we vroeg weer vanuit Antsirabe en rijden naar Ambositra. Onderweg stappen we bij een mooi stukje uit de bus om zelf te lopen terwijl de bus  een paar kilometer verder ons weer opwacht. Dit zullen we vaak doen tijdens de vakantie en is eigenlijk een heel prettige manier om de benen te strekken en iets meer mee te krijgen van de mooie omgeving (foto 1,2). Want het gebied waar we door heen rijden is heel mooi, al wordt ons tegelijkertijd al heel duidelijk hoeveel schade ontbossing heeft aangericht. Veel bos werd omgezet in landbouwgrond, maar door de erosie die door het ontbossen wordt veroorzaakt, is steeds weer nieuwe landbouwgrond nodig. Aan het einde van de ochtend komen we in Ambositra aan (foto 3-5). Ambositra vind ik gelijk een heel leuk en vriendelijk plaatsje, heel sfeervol, ook nog eens gelegen in prachtige omgeving.

onderwegvanantsirabenaarambositra3_small.jpg onderwegvanantsirabenaarambositra4_small.jpg koffersafladen_small.jpg hoofdstraatambositra_small.jpg ambositra_small.jpg
  Na aankomst in Ambositra kopen we brood en beleg en beginnen dan aan wandeling met een gids door de prachtige omgeving. We passeren rijstvelden waar de was ligt te drogen en komen langs huisjes waar de tijd heeft stil gestaan. De kinderen zijn hier al minder gewend aan blanken en roepen onophoudelijk "vazaha", dat vreemdeling of witte mens betekent. We zullen dit de rest van de reis echt ontzettend veel horen buiten de steden. We lopen de berg Antety op die buiten Ambositra ligt met als einddoel de overblijfselen van het "kasteel" (twee huizen eigenlijk) van de vroegere koning van de Betsileo-stam.
kloosterenkerkinambositra_small.jpg marktinambositra_small.jpg omgevingvanambositra_small.jpg omgevingvanambositra2_small.jpg vlinder_small.jpg
  Doordat we steeds hoger komen, wordt het uitzicht ook steeds mooier (foto 12) en op de plaats waar we de picknicklunch hebben, hebben we een schitterend uitzicht over Ambositra en de omliggende rijstvelden (foto 13). Hoewel wij met prachtig weer vertrokken, verandert het weer vrij snel als wij boven op de berg Antety (1865 m) zijn en het wordt noodweer. Gelukkig zijn we dan juist bij het vroegere koninklijke paleis, nu het Museum Ambostitra Tompon'anarana, waar de gids ons uitleg geeft over de gebruiken van de plaatselijke Betsileo stam. Omdat slecht weer hier nooit heel lang duurt, kunnen we na een tijdje weer naar beneden lopen en het Benedictijnerklooster bezoeken waar door de nonnen heerlijke kaas wordt gemaakt.
omgevingvanambositra3_small.jpg omgevingvanambositra4_small.jpg omgevingvanambositra5_small.jpg wandelinginambositra_small.jpg onderwegvanambositranaarsahambavy_small.jpg
    
   

Ambohimahasoa

  De volgende dag gaan we op weg naar Sahambavy. De Route National 7 voert door allerlei kleine dorpjes en we zien onder andere veel mensen met zakken waar hooi in lijkt te zitten (foto 1 en 2). Bij navraag blijkt het hier echter om zakken met houtskool te gaan waarop het eten wordt gekookt. Rond 12 uur maken we een stop in het plaatsje Ambohimahasoa. Dit is een klein plaatsje met leuke straatjes en een heel sfeervol straatbeeld (foto 3 en 4), waardoor je echt merkt dat je in Afrika bent. We maken vanuit Ambohimahasoa een wandeling door het dorpje en door de prachtig groene rijstvelden (foto 5).

onderwegvanambositranaarsahambavy2_small.jpg houtskoolverkoop_small.jpg ambohimahasoa_small.jpg ambohimahasoa2_small.jpg rijstveldeninambohimahasoa_small.jpg
   In de rijstvelden zijn veel vrouwen met de was bezig (foto 6 en 7), waarbij het vuil echt met kracht uit de kleren wordt geslagen en te drogen wordt gelegd op de aarden wallen van de rijstvelden. Al wandelend komen we bij een klein gehucht van slechts enkele huizen, waar we een huis mogen bekijken en worden bekeken (foto 8 en 9). Een eindje voorbij het gehucht bezoeken we een illegale rumstokerij waar uit suikerrietsnippers (foto 10) rum met meer dan 90% alcohol wordt gestookt. Dat mag natuurlijk niet en af en toe komt er wel politie, maar die kan simpelweg worden afgekocht met een flesje rum!
wasgoed_small.jpg wasvrouwen_small.jpg meisje_small.jpg vreemdelingenbekijken_small.jpg suikerriethakken_small.jpg
   Na onze wandeling krijgen we in het dorpje een heerlijke lunch met lokale gerechten, waarbij we een schitterend uitzicht hebben over de omgeving (foto 11). Na de lunch krijgen we een optreden van het plaatselijke gospelkoor (foto 13). Daarnaast spelen twee oude en tandenloze broers voor ons (foto 14), die speciaal voor ons van een dorpje 3 uur verder (zouden) zijn komen wandelen. Rond half drie rijden we verder en na nog enkele fotostops (foto 14) komen we aan het einde van de middag aan in Sahambavy, een kleine plaatsje aan de spoorlijn van Fianarantsoa naar Manakara, waar wij de volgende dag mee verder zullen reizen. We zitten in leuke huisjes in een heel mooi (maar eenvoudig) resort aan een meer en een tuin vol prachtige bloemen. Onze reisleider heeft hier zelfs een boomhut tot zijn beschikking, die hij graag deelt met een reisgenote. Het is jammer dat het begint te regenen, maar het wordt toch weer gezellig met THB en port.
omgevingvanambohimahasoa_small.jpg lunchinambohimahasoa_small.jpg lunchinambohimahasoa2_small.jpg eenwagenvolgeladen_small.jpg gekko_small.jpg

 

< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7] 

Volgende >

Beginpagina Madagaskar