REISVERSLAG MADAGASCAR & MAURITIUS 2009

Verslag van een rondreis door Madagaskar en Mauritius, deel 7

 

Mauritius

Al om vijf uur in de ochtend vertrekken we vanuit Andasibe en rijden vervolgens bijna in één ruk door naar Ivato Airport, het internationale vliegveld bij de hoofdstad Antananarivo. We hebben dan nog wat tijd om laatste souvenirs te kopen voordat ons vliegtuig vertrekt om 12:50u. Na het opstijgen vanaf Antananarivo zien we Madagaskar onder ons verdwijnen en overgaan in de Indische Oceaan. Na ongeveer anderhalf uur landen we op Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport, oftewel het vliegveld van Mauritius en na nog een uur arriveren we bij Hotel Emeraude in Belle Mare. De republiek Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan, ongeveer 900 kilometer ten oosten van Madagaskar. Er wonen ongeveer 1.3 miljoen mensen. Het eiland was onbewoond tot 1598, waarna achtereenvolgens de Nederlanders, de Fransen en de Engelsen er gezeten hebben. De Nederlanders hebben in de geschiedenis van dit eiland twee belangrijke dingen gedaan: 1) het uitroeien van de dodo zodat deze loopvogel wereldwijd is uitgestorven en 2) het introduceren van de productie van suikerriet, waar het eiland nu nog steeds een belangrijk deel van zijn inkomsten uit haalt.

Al direct na het verlaten van het vliegveld vallen mij de verschillen op met Madagaskar: redelijk luxe auto's, minder armoede, minder sfeer, maar ook: slecht weer en regen. Na het prachtige weer van de laatste week valt dat tegen. Eigenlijk valt heel Mauritius mij tegen, van aankomst tot vertrek: na het sfeervolle Madagaskar met zijn prachtige landschap is het relatief sfeerloze en westerse Mauritius met voornamelijk suikerriet een enorm contrast en geen goede afsluiting van de reis. Daarnaast blijkt mijn idee van Mauritius als tropisch strandparadijs niet te kloppen: slechts op enkele plaatsen heb je die mooie witte stranden. Het hielp natuurlijk niet dat wij vier dagen regen hadden. Mauritius heeft in oktober gemiddeld drie dagen met regen en wij werden dus bovengemiddeld bedeeld!

hindoetempel_small.jpg waterfrontinportlouis_small.jpg fruitmarktinportlouis_small.jpg vogel6_small.jpg waterlelies_small.jpg
Ook de volgende dag, 21 oktober, regent het 's ochtends flink, maar ik besluit net als Cors en Mardi er het beste van te maken. We huren een taxi voor de hele dag en vragen de chauffeur ons een aantal dingen op het noordelijk deel van het eiland te laten zien, zoals Port Louis en de Pamplemousses Gardens. De chauffeur, bijnaam Grease (omdat hij fan is van die film), vertelt ons allerlei achtergronden over het eiland. Afgezien van een stop bij één van de vele hindoe-tempels (foto 1), rijden we in een keer door naar de hoofdstad van Mauritius: Port Louis. Vanwege de regen zien we hier in sneltempo de interessantste dingen: de citadel, het waterfront (foto 2) en de overdekte markt. Daarna brengt de taxichauffeur ons naar een leuk visrestaurantje in de buurt van Pamplemousses, waar ze enorme kreeften en garnalen blijken te serveren.Ikzelf hou het bij een heerlijke krabsoep en een red snapper.
waterlelies2_small.jpg waterlelies3_small.jpg gerardopmauritius_small.jpg pamplemoussesgarden_small.jpg vliegendehonden_small.jpg
Na de lunch bezoeken we Pamplemousses Gardens. Dit is een grote botanische tuin met onder andere een collectie palmen (foto 8) en waterlelies (foto 5). Een hoogtepunt zijn de Victoria regia waterlelies (foto 6-8) waarvan de bladeren een doorsnede van een meter kunnen bereiken, maar daarvoor was het nog te vroeg in het seizoen. Verder zit er in de tuin ook een grote groep vliegende honden (foto 10,11) in de bomen en is er een onderkomen van Aldabrareuzenschilpadden (foto 12). Rond vier uur rijden we verder naar het plaatsje Grand Baie, het meest mondaine stadje van het eiland en stoppen bij Pereybère-strand en dan gebeurt er een wonder: de zon verschijnt voor een kwartier en alles ziet er ineens veel mooier uit. Die zon is echter al weer verdwenen als we bij Cap Malheureux nog even bij het kerkje Notre Dame Auxiliatrice (foto 15) gaan kijken. Daarna rijden we terug naar Belle Mare.
vliegendehonden2_small.jpg schildpadden_small.jpg pereyberestrand_small.jpg pereyberestrand2_small.jpg kerkje_small.jpg
De volgende ochtend regent het zo hard dat er niets valt te beginnen. We doden de tijd onder leiding van Gelland met spelletjes als "Regenwormen". Rond lunchtijd regent het wat minder en ga ik met een groepje eten bij een Symon's Restaurant op 20 minuten lopen, waar ik een heerlijke curry eet. In de middag loop ik met enkele anderen juist 20 minuten de andere kant op om in het dorpje van Belle Mare wat souvenirs te kopen. 's Avonds is het onze laatste avond, die sommigen herdoopt hebben tot de "bonte avond". We eten nog een keer als groep, Gert houdt een leuk afscheidspraatje voor onze reisleider, Anneke leest enkele van haar gedichten voor en er komt een lokale dansgroep. Tot 's avonds heel laat zitten we tenslotte aan de bar (en een enkeling in het zwembad) om na te praten over deze vakantie.
wevervogels_small.jpg strandbijbellemare_small.jpg bonteavond_small.jpg bonteavond2_small.jpg strandbijmontchoisy_small.jpg
Deze laatste dag neem ik met Anneke, Leon, Ilona en Jeroen de taxi naar Mont Choisy waar we met een duikboot van Blue Safari onder water zullen gaan. We stoppen eerst even bij het strand van Mont Choisy (foto 15-17). Daarna gaan we met een boot (foto 18) naar de onderzeeër die ons vervolgens naar 35 meter diepte brengt om daar eens rond te kijken (foto 19,20). Helaas blijkt door de regen van de laatste dagen het zicht niet optimaal te zijn en is de vis ook nog eens weggetrokken, maar het is toch leuk om mee te maken en te kunnen vertellen in een onderzeeër te hebben gezeten. Na ons duikavontuur brengen de taxi's ons naar een visrestaurantje waar we een late maar heel lekkere lunch hebben (voor mij weer een red snapper) en rijden we vervolgens terug naar Belle Mare om ons klaar te maken voor vertrek naar Amsterdam. Om 7 uur vertrekt de bus voor 13 van ons naar het vliegveld, waarna we via Parijs terugvliegen naar Schiphol. Dan is het tijd om afscheid te nemen van de gezellige groep en zit de mooie reis door Madagaskar er toch echt op.
strandbijmontchoisy2_small.jpg gerardopmauritius2_small.jpg montchoisy_small.jpg duikboot_small.jpg onderwaterwereld_small.jpg

 
Meer lezen over deze reis? Lees ook het verslag van reisgenoten Cors en Mardi op de website van Djoser!

 

  
EINDE
 

< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7] 

Volgende >

Beginpagina Madagaskar & Mauritius