Reisverslag Maleisië

Verslag van een rondreis door Borneo in september/oktober 2007

Vorige Pagina 8 van 8 Volgende

 

5 oktober 2007

Net als de meeste dagen reden we vandaag in twee busjes naar onze laatste bestemming, alleen was de indeling op verzoek van de vrouwen nu zodanig dat we een mannenbusje en een vrouwenbusje hadden. Wij mannen hadden daardoor lekker veel ruimte op weg naar drie dagen uitrusten op ons eigen Robinson-eiland Pulau Tiga. Dit eilandje in de Zuid Chinese Zee werd in 2000 voor "Survivor", de Amerikaanse versie van het geweldige programma Expeditie Robinson, gebruikt. Expeditie Robinson bleek een favoriet programma te zijn van bijna de hele groep, dus ons verblijf hier maakte onze eigen expeditie (richting strand) nog iets bijzonderder. Nu is op het eiland een eenvoudig resort en wordt het eiland gebruikt voor botanisch onderzoek. Vanwege zijn unieke en ongerepte natuur is Pulau Tiga met twee andere eilanden beschermd als Pulau Tiga Nationaal Park, een natuurreservaat. Op Pulau Tiga bevinden zich drie lage heuvels gevormd door moddervulkanen, waarvan de laatste eruptie in 1941 was. Nu vertoont slechts één van de drie nog lichte activiteit en wordt gebruikt als modderbad met heilzame werking. Slechts vier van ons waagden zich daarin, de anderen en ik ook keken liever toe vanaf de ligstoel op het strand of vanuit het lekker warme zeewater.

Oversteek Speedboot naar Pulau Tiga Pulau Tiga
Survivor's Island Modderfiguren Zonsondergang

 

6 oktober 2007

De keuze was de hele dag op het strand liggen of 's ochtends een stevige maar mooie wandeling maken. Voor mij geen moeilijke keuze en met Karin, Mariëlla, Fred, Madeleine en Alex maakte ik een wandeling over de Larai-Larai trail en de Pagong-pagong trail door de mooie natuur aan de westzijde van Pulau Tiga. Dit was een wandeling door heel mooie natuur, want Pulau Tiga is niet voor niets een Nationaal Park. Op het eiland komen bijzondere dipterocap bossen voor, diverse fruit dragende bomen en heel grote varanen van zeker 1,5 meter. Deze laatste waren te snel om op de foto te zetten, maar lieten ons soms flink schrikken. Wat we ook veel zagen waren wandelende schelpen ofwel schelpkrabben (foto 1 en 2) die we op diverse plaatsen door de jungle zagen lopen. Verder heeft Pulau Tiga heel mooie stranden (foto 5, 7-11), stukken moeras (foto 8) en vooral jungle. Het was een mooie wandeling. Bijna aan het eind kwamen we ook langs het modderbad dat er eigenlijk niet zo aantrekkelijk uitzag. Er zaten wel mooie vlinders. In de middag rustten we weer uit aan het strand bij ons resort waar we inmiddels gezelschap bleken te hebben gekregen van twee andere (Nederlandse) groepen: SNP en Sawadee. 

Schelpkrab Krab Wandeling Gollum Rots-strand
Jungle Pulau Tiga Strand Pulau Tiga Moeras Pauze op het strand Gerard
Pagong-pagong beach Vlinder Vlinder Moddervulkaan Resort

 

7 oktober 2007

Voor vandaag stond een excursie met de boot naar "Snake Island" en naar het koraalrif op het programma. Op een half uurtje varen van Pulau Tiga ligt het eilandje Pulau Kalampunian Damit waar een bepaalde giftige zeeslang zich overdag verschuilt. Binnen een minuut had onze gids er drie gevonden tussen de rotsen, die wij op gepaste afstand bekeken. Daarna was het tijd om te zwemmen of te snorkelen bij een zandbank een eindje verder. Zelf heb ik niet gesnorkeld, maar volgens degenen die dat wel deden was het heel erg de moeite waard. Aan het begin van de middag keerden wij terug naar Pulau Tiga waar wij de rest van de middag aan het strand doorbrachten. En ja, zo'n zonsondergang bekijken, zittend op een tropisch strand, gaat niet gauw vervelen. Dat blijft elke keer weer fascinerend. Die avond was het (helaas) tijd voor ons afscheidsdiner: een barbecue op een vlonder in zee gevolgd door nog een uurtje karaoke.

Zeeslang Zeeslang Slangeneiland Boottocht
Snorkelen Pulau Tiga Resort Zonsondergang Zuid-Chinese Zee Sunset

 

8 en 9 oktober 2007

We hadden nog de hele ochtend om uit te rusten aan het strand of te gaan snorkelen, maar daarna moesten we ons toch echt klaar gaan maken voor ons vertrek. Er werd nog snel een groepsfoto gemaakt en daarna bracht de boot ons van dit mooie eiland weer naar het vasteland, waar vandaan we per bus verder gingen naar het vliegveld van Kota Kinabalu. Aan het begin van de avond vlogen we daar vandaan naar Kuala Lumpur en even voor middernacht vertrok vervolgens onze vlucht naar Nederland. Het zat er op, maar ik had nog wel een tijd willen blijven. Het was het einde van een geweldige reis door die overweldigend mooie natuur van Borneo. Dit was ook de leukste reis en de allerleukste groep die ik tot 2009 toe met Djoser had gehad. Op 10 februari 2008 hadden we een re√ľnie en die bevestigde dat alleen nog maar.

Huisjes Gerard Djoser-groep

 

Dit reisverslag bewaren of printen? Het reisverslag is ook te downloaden als PDF.

 

Vorige Pagina 8 van 8 Volgende


Terug naar de startpagina Maleisië