Reisverslag Maleisië

Verslag van een rondreis door Borneo in september/oktober 2007

Vorige Pagina 2 van 8 Volgende

 

19 september

Met de bus en twee longboats vertrokken we deze morgen vanuit Kuching naar Bako Nationaal Park, een prachtig natuurreservaat op het schiereiland Muara Tebas. We zullen twee dagen in dit park midden in de natuur overnachten in simpele lodges. We komen rond het middaguur aan (foto 3) bij het parkcentrum, precies op tijd voor de lunch (foto 4). Het is gelijk ook de eerste ervaring met makaken die het op de cola-blikjes blijken te hebben voorzien. Zij zijn echter niet de enige dieren die we zullen zien, want dit is een bijzonder gebied. Al vanuit de boten viel de mooie kust (foto 2) op met door erosie gevormde rotsformaties, zandstranden en mangrovewouden. Bako was het eerste nationale park van Sarawak en is relatief klein. Desondanks heeft het een ongekende verscheidenheid aan flora en bevinden zich hier in het regenwoud verschillende planten die alleen hier voorkomen. Daarnaast is dit een goed gebied om de zeldzame neusaap te zien: Bako is ook het leefgebied van circa 150 probiscus apen.

Rivier Kustlijn Bako Aankomst bij parkcentrum Headquarters Mangrove

 

Na de lunch is het tijd voor de eerste wandeling; er zouden er nog heel veel volgen deze reis. Samen met gids Stephen maken we een wandeling van circa 2,5 uur door het regenwoud naar Teluk Paku, een strandje verderop. Onderweg laat Stephen ons kennismaken met de flora en fauna in het regenwoud. We zien onder andere de eerste neusapen, hagedissen (foto 1) en een kameleon (foto 2). Bij het strandje is er de mogelijkheid om te zwemmen, maar niet te lang, want om ongeveer vijf uur in de middag moeten we bij de mangrovewouden zijn. Op dat tijdstip wordt het wat koeler en komen de neusapen van de heuvels naar beneden om te eten. We hebben geluk en krijgen ze ruimschoots te zien. De neusaap of probiscus aap is maar op een paar plaatsen in Sarawak te zien en met name in Bako. De aap wordt door de Maleiers "Orang Belanda" of Hollander genoemd (vanwege zijn luidruchtigheid?), maar ook wel de Pinocchio van de jungle vanwege zijn lange neus. Ze hebben een grote buik door gassen die vrijkomen bij de vertering van hun enige voedsel: jonge blaadjes uit de mangrove. Ander opvallend detail: het mannetje heeft een permanente erectie! Het bestaan van dit mooie dier wordt bedreigd door boskap vanwege de vraag naar palmolie (voor biodiesel), waarvan Nederland een grote importeur is!!

Hagedis Kameleon Bako Nationaal Park Strand Teluk Paku
Zwembad Bloem Neusaap Probiscus aap Pinocchio
Hollander Drinkende neusapen Neusapen Erectie Zonsondergang Bako

 

20 september

Voor vandaag stond een wat langere wandeling op het programma dus werden de lunchpakketten meegenomen. We liepen de Lintang trail, een rondwandeling waarbij je over de heuvels rond het parkcentrum loopt. Het was dus een beetje klimmen, maar de schitterende natuur was dat ook zeker waard. We kregen uitleg van gids Stephen over hoe de planten die we onderweg zagen worden gebruikt door de lokale bevolking, bijvoorbeeld als geneesmiddel. We zagen onder andere de "krokodillenstaart" (foto 2 en 4) en diverse soorten "pitcher plants" (foto 3, 5 en 8). Deze pitcher planten (NL: kannetjeskruid) zijn vleesetend en hebben een soort beker met onderin vloeistof waarin zij insecten vangen. In Bako komen verschillende unieke soorten voor van deze plant.

Lintang trail Krokodillenstaart Pitcher plant Jungle Kannetjeskruid
Wandeling door regenwoud Bako Pitcher bekerplant Djoser groep Natuurwandeling

 

De wandeling over de Lintang trail was ongeveer 6 kilometer lang, maar lopend in  de jungle met hoogteverschillen en onderweg de natuur ontdekkend loop je daar toch wel een uur of vijf over. We zagen aparte lianen (foto 1), mooie uitzichten, diverse bloemen en stopten natuurlijk ook voor de lunch (foto 4). In de middag kwamen we weer aan bij het resort waar we bij de kantine twee slangen ontdekten (foto 6 en 8) en waar de makaken ons goed in de gaten hielden. De slang op foto 8 was volgens een ranger een pitviper (Maleisische groefkopadder) en giftig! Na terugkomst vertrokken we met een gedeelte van de groep met de longtail-boot naar Teluk Pandan Besar, een strandje verderop, om te zwemmen. De terugtocht leverde ons nog enkele benauwde ogenblikken op want een enorme tropische bui met onweer barstte los terwijl wij in de boot zaten en door het water van de boot naar de kant moesten lopen. Rond etenstijd was de bui echter over en konden we genieten van een barbecue en later van een diavoorstelling in het parkmuseum over de unieke planten in Bako.
Liaan Borneo Flora Lunch Gerard
Slang Makaak aap Groefkopadder of pitviper

 

21 september

Terwijl de rest van de groep liever rustig aan deed of ging zwemmen, vertrok ik met Stephen, Sonja, Karin en Mariëlla voor een bijzondere mooie wandeling door het park over de Teluk Pandan Kecil trail. Onze eindbestemming was het uitzichtspunt bij het strand Teluk Pandan Kecil waar we na een uur zwemmen door een boot werden opgepikt om terug te gaan naar de kantine. Na de lunch zouden we daar vandaan per boot en bus terugkeren naar Kuching en zat ons verblijf in dit schitterende natuurreservaat er op.

Teluk Pandan Kecil trail Gerard met leukste reisgenoten Teluk Pandan Kecil Met gids Stephen Teluk Pandan Kecil

 

Vorige Pagina 2 van 8 Volgende


Terug naar de startpagina Maleisië