Reisverslag Maleisië

Verslag van een rondreis door Borneo in september/oktober 2007

Vorige Pagina 1 van 8 Volgende

REISVERSLAG

Introductie

Maleisië is een bijzonder land. Het is enerzijds een zeer modern land, maar anderzijds ook een land van blauwe zee, witte stranden, dorpjes en ongerept regenwoud.  Het bestaat eigenlijk uit twee delen, het schiereiland van West-Maleisië en de twee grootste deelstaten Sabah en Sarawak op het eiland Borneo. In Sabah en Sarawak liggen de mooiste natuurgebieden en de grootste regenwouden van het land. Het eiland Borneo wordt gedeeld door Maleisië en Indonesië en een klein beetje Brunei. Het grootste gedeelte is laagland, maar op Sabah ligt de hoogste berg van Zuidoost-Azië: Mount Kinabalu met 4095 meter hoogte. Het klimaat is uiteraard tropisch met temperaturen van zo'n 35°C in het laagland. De regentijd, de moesson, loopt hier van november tot april. Het is een gebied vol biologische rijkdommen en een wereld-hotspot van biodiversiteit. Op het eiland komen meer vogelsoorten voor dan in heel Europa samen en 25 hectare Borneo bevat al meer boomsoorten dan heel Noord-Amerika! Conservatieve schattingen van de diversiteit suggereren meer dan 15000 plantensoorten, waaronder 3000 soorten bomen, meer dan 2500 soorten orchideeën en meer dan 50 soorten vleesetende pitcher planten. Daarnaast ontelbare diersoorten, bijvoorbeeld 2500 soorten vlinders! (Voor meer info zie het prachtige boek "Wild Borneo" van het WWF door Garbutt en Prudente.)

Een rondreis met Djoser bracht mij in deze prachtige wildernis van Maleisisch Borneo van 17 september tot 9 oktober 2007. Op het kaartje hieronder zie je de lokaties van de overnachtingen en krijg je een indruk van de route. Door in te zoomen kun je meer details van het landschap zien.
  

Grotere kaart met lokaties overnachtingen weergeven

 

17 en 18 september 2007

Deze vakantie begon op maandagmorgen 17 september op Schiphol waar we incheckten bij Malaysian Airlines voor een twaalf uur durende vlucht naar Kuala Lumpur. In het vliegtuig bleek al snel dat onze Djoser groep niet de enige groep was op weg naar Maleisië, zodat het lastig was groepsgenoten te vinden. Dat werd echter makkelijker bij de vlucht van Kuala Lumpur naar Kuching, onze eerste bestemming. In deze stad aangekomen, op dinsdagochtend, reden we naar ons hotel Telang Usan om op te frissen en voor een betere kennismaking met 11 reisgenoten en reisleidster Sonja. Daarna liepen we naar het Waterfront in het centrum van de stad en bezochten het Sarawak Museum. Het was nog wel even wennen aan het tropische klimaat. 's Avonds was er een eerste etentje met de groep aan het Waterfront. Daarna zocht iedereen al snel het bed op na een wel heel lange dag, want door het tijdsverschil hadden we een nacht overgeslagen.

Kuching is de hoofdstad van de staat Sarawak en met ongeveer 425000 inwoners een grote stad. Wat al snel opvalt, zijn de beelden van katten die je overal ziet (foto 1). Kucing betekent dan ook kat in het Maleis. De stad wordt doorsneden door de Sarawak rivier. De beide zijden zijn heel verschillend en hebben zelfs hun eigen burgemeester. De zuidzijde wordt met name bewoond door Chinezen (foto 4) en is de zijde waar zich de winkels bevinden en het hotel waar wij overnachtten. Langs de Sarawak rivier ligt het Waterfront (foto 2) en zijn diverse voedselstalletjes (foto 3) te vinden. Zeker de moeite waard om te bezoeken is het Sarawak Museum (foto 5) dat met opgezette dieren een introductie geeft tot de flora en fauna van Sarawak en waarin een Iban longhouse is nagebouwd.

Kuching Kuching waterfront Fruitmarkt Chinatown Sarawak museum

 

Vorige

Pagina 1 van 8

Volgende

 
Terug naar de startpagina Maleisië