Reisverslag Maleisië

Verslag van een rondreis door Borneo in september/oktober 2007

Vorige Pagina 4 van 8 Volgende

 

woensdag 26 september

Vanuit Miri vlogen we naar het vliegveld Mulu. Deze vlucht duurt minder dan een half uur, maar de reis per bus en boot zou een hele dag duren, want Mulu ligt diep in het binnenland van Borneo, achter Brunei en tegen Sabah aan. Tijdens de vlucht zie je eerst alleen maar palmolieplantages, maar gelukkig zie je daarna onafgebroken bos en bomen bijna zonder bebouwing. Mulu is de toegang tot het Gunung Mulu Nationaal Park, een groot(s) natuurreservaat dat zijn naam dankt aan de 2376 meter hoge berg Gunung Mulu. Het Mulu park is beroemd om zijn enorme biologische diversiteit en aan het grootste kalkstenen grottenstelsel ter wereld. Mulu is dan ook eigenlijk een grote holle bergketen in het midden van eeuwenoud oorspronkelijk regenwoud. Het bevat alle typen bos die op Borneo voorkomen behalve mangrove. Op de 52866 ha van Mulu park zijn al meer dan 20000 diersoorten gevonden en 3500 plantensoorten, waaronder 170 soorten orchideeën. In de uitgebreidde grotten komen ook nog eens 12 soorten vleermuizen voor.

Borneo Mulu Bloemen Gunung Mulu park Entree

 

Aan het begin van de middag maakten we met onze gids een wandeling van het parkcentrum naar de Deer Cave en de Lang's Cave. In de Lang's Cave komen heel mooie kalksteen formaties voor met indrukwekkende stalagnieten en stalagtieten. De Deer Cave is met name spectaculair. Deze grot heeft de grootste doorgang ter wereld met 2.2 kilometer lengte en 220 meter hoogte. In het kalksteen structuren hebben mensen met fantasie het profiel van Abraham Lincoln ontdekt en de douches van Adam en Eva. Dat laatste zijn twee grote holle stalactieten die met water gevuld zijn aan het einde van de grot. Op deze plaats is ook de Tuin van Eden (Garden of Eden) een opening in de rotsen met uitzicht op een bijzonder mooi stukje jungle.

Jungle Rode bloem Stalagtiet Lang's Cave Stalagniet
Djoser groep Zwaluwnestje Lincoln Garden of Eden

 

In de Deer Cave wonen vele miljoenen vleermuizen. Tijdens de schemering komen deze met duizenden tegelijk uit de grot. We hebben natuurlijk gewacht om dit zeer indrukwekkende schouwspel te zien en het was de moeite waard. In enorme klapperende en met name eindeloze zwermen vliegen de vleermuizen in soort spiralen uit de grot op jacht naar insecten: een bijzonder gezicht!

Bats Vleermuizen Uittocht vleermuizen

 

27 september 2007

Met de longtailboot vertrokken we vanaf het resort waar we overnachtten over de Melinau rivier naar de Wind Cave en de Clear Water Cave, ongeveer drie kwartier varen. Na ongeveer een half uur maakten we een stop bij een dorpje van de Penan (foto 2-4), één van de stammen die in dit gebied leven, om te zien hoe deze leven en natuurlijk werd ons ook de gelegenheid geboden handgemaakte souvenirs te kopen. Wel jammer dat op sommige souvenirs dan weer "made in China" stond. Na de korte stop voeren we verder over de Melinau naar de Cave of the Winds (Windgrot, foto 6 en 7) een mooie grot die vrij ver doorloopt in de berg. Net als de grotten een dag eerder maakt deze grot samen met de Clearwater Cave deel uit van een enorm grottenstelsel. De Clearwater Cave die we vervolgens bezochten (foto 8), is maar liefst 107 kilometer lang! Deze grot werd pas in 1988 ontdekt en is nog steeds niet helemaal verkend. Het mooie aan deze grot is de rivier die er door heen stroomt en waarvan het water verjongend zou werken. Onderdeel van deze grot is ook de Young Lady's Cave. De Clearwater rivier mondt uit in de Melinau en op die plaats kun je lekker zwemmen. Dat hebben we dan ook gedaan (foto 9 en 10).

Melinau rivier Penan nederzetting Neusfluit Penan longhouse Melinau rivier in Mulu
Wind Cave Cave of the winds Clearwater Cave Clearwater rivier Clearwater bron

 

In de middag deden de meesten rustig aan. Ik zelf ben naar een uitzichtspunt gelopen waar je een mooi uitzicht had over ons resort (foto 3, 7) maar ook over de prachtige omgeving. Aan het einde van de middag was er de mogelijkheid nog een stukje te varen over de Melinau (foto 8-11) en ben ik nog eens naar het uitzichtspunt gelopen, dit keer in gezelschap van Margaret.
Gunung Mulu park Bootje Melinau resort Gunung Mulu
Mulu nationaal park Borneo Melinau resort: slaapplaats Melinau-rivier Gunung Mulu nationaal park
Longtailboot Groepsgenoten Boottocht Gerard

 

28 SEPTEMBER 2007

Wat is er mooier dan op je verjaardag gewekt te worden door het gezang, felicitaties en ballonnen van de leukste groep die je tot nu toe met Djoser hebt gehad? Als je dan ook nog eens hoog boven in de prachtige jungle mag lopen met een zogenaamde canopy tour wordt het alleen maar mooier. De canopy tour was heel leuk om te doen omdat je op een andere manier de jungle ziet. Na de canopy tour was het helaas tijd Mulu te verlaten en via Miri naar Kota Kinabalu te vliegen. Daar konden we stad verkennen. Kota Kinabalu is de hoofdstad van de staat Sabah en een moderne stad met (te)veel winkels. In de stad zelf is niet heel veel te doen behalve winkelen. 's Avonds hebben we hier ter gelegenheid van mijn verjaardag lekker gegeten en dat was best gezellig (foto 10).

Jarige Gerard Canopy Canopy walk Canopy jungle tour Bloem
Bloem Flora Palmolieplantages Kota Kinabalu Jarige Gerard met harem

 

Vorige Pagina 4 van 8 Volgende


Terug naar de startpagina Maleisië