Reisverslag Maleisië

Verslag van een rondreis door Borneo in september/oktober 2007

Vorige Pagina 6 van 8 Volgende

 

2 oktober 2007

Van de degenen die de vorige dag geklommen hadden, waren de meesten en ikzelf ook deze dag ziek, waarschijnlijk door voedselvergiftiging. Gelukkig was het een reisdag en hoefden we dus niet actief bezig te zijn. Op een paar korte stops na (pinnen, lunch, wc) reden we direct door naar de Discovery Lodges in Sukau in het Kinabatangan Wildlife Sanctuary, waar we zouden overnachten. Sukau ligt midden in het laagland waar de 560 kilometer lange Sungai Kinabatangan door stroomt, Sabah's langste rivier. De moerasbossen en meren hier zijn de beste plaatsen om de wilde dieren van Borneo te zien, waaronder neusapen en diverse andere soorten apen, boomslangen, diverse soorten neushoornvogels en voor wie geluk heeft zelfs wilde orang-utans en olifanten. Rond vijf uur in de middag stapten we in de boot om dit prachtige en unieke natuurgebied vanaf het water te verkennen. Al snel zagen we grote aantallen en diverse soorten apen, vaak te snel om op de foto te zetten. Ook zagen we enkele boomslangen (foto 5, 6) en neushoornvogels.

Discovery lodges Boottocht Kinabatanganrivier Wild spotten Makaak
Boomslang Opgerolde boomslang Probiscus aap Neusapen

 

3 oktober 2007

Vroeg in de ochtend vertrokken we opnieuw voor een boottocht door dit prachtige gebied. Dit keer zagen we een ander gedeelte met smalle vaarwegen (foto 9, 10) en we voeren over het Oxbowmeer (foto 11) en de Kinabatanganrivier (foto 13). Ondertussen genoten we van de fantastische natuur, zoals de neushoornvogels (foto 1 en 2), slangehalsvogels (foto 6, 7), natuurlijk weer veel apen waaronder de bijzondere neusapen, prachtig bos en ook veel mooie bloemen. Rond acht uur kwamen we weer bij onze lodges (foto 14) waar het ontbijt voor ons klaar stond. De mooie honingzuiger op foto 15 zat vlakbij onze tafels!

Neushoornvogel Hornbill Aapjes kijken Kinabatangan Wildlife Sanctuary
Kinabatangan river Slangehalsvogels Slangehalsvogel Waterbloem
Doorgang Jungle Oxbowmeer Waterplant
Sugau Kinabatangan Rexort in Sukau Honingzuiger Ontbijt

 

Vanaf Sukau ging de reis nu verder naar Sepilok. In de buurt van Sukau stopten we even bij één van die vele palmolieplantages om de palmen van dichterbij te bekijken en op de foto te zetten. In de top van de oliepalm groeien enorme trossen vruchten die wel 25 kilo kunnen wegen. De oliepalm werd door Nederlanders naar Indonesië gebracht en dat land levert nu met Maleisië 85% van de wereldproductie. Werd palmolie vroeger met name gebruikt in de voedingsindustrie, nu is dat veel voor gebruik als biobrandstof voor opwekking van zogenaamd "groene energie". Als resultaat daarvan worden grote hoeveelheden tropisch regenwoud met hun enorme biodiversiteit gerooid om plaats te maken voor palmolieplantages. Palmolie is dus helemaal geen groene brandstof en geen duurzame bron!  Mijn mening: Het hele idee van biobrandstof en "groene stroom" is zeer dubieus en zelfs dwaas en onzinnig zolang deze concurreert met voedsel (palmolie, maïs, suikerriet) en hierdoor natuur verloren gaat in Borneo, in de Amazone of elders op de wereld.

Palmolieplantages Onverharde weg Gerard Palmen Palmolie

 

Vorige Pagina 6 van 8 Volgende


Terug naar de startpagina Maleisië