Parijs (september 2008)


Deel 3: Opera Garnier, Le Marais

Op deze 5e september zat het weer even niet mee. Het was regenachtige en in de loop van de dag ging het steeds harder regenen, waardoor ik minder heb gedaan dan mijn bedoeling was. Mijn dag begon met de metro richting de Avenue des Champs-Elysees. Daarbij maakte ik een ommetje langs het Palais d'Elysée, de zetel van de Franse president, waar ik ook weer niet al te dicht bij mocht komen. Daarna liep ik via de Place de La Concorde en de Jardin des Tuileries. Op het Place de la Concorde viel mij de obelisk op in het middelpunt van dit monumentale plein. Deze 3000 jaar oude obelisk is afkomstig uit de Tempel van Luxor in Egypte. Deze 23 meter hoge obelisk werd geschonken in 1831 en bevat hiërogliefen over de dood van de beroemde farao Ramses II. De twee fonteinen aan beide zijden van de obelisk zijn gebouwd naar de fonteinen van het St. Pietersplein in Rome. Naast Place de la Concorde begint de Jardin des Tuileries.  
Vluchtheuvel Champs-Elysees Palais d'Elysee Vlaggen Egyptische obelisk Place de la Concorde
Fontein Place de la Concorde Dames op Place de la Concorde Ingang Jardin des Tuileries Jardin des Tuileries Jardin des Tuileries en Obelisk
De Jardin des Tuileries is eigenlijk de voortuin van het Louvre en werd al in 1666 aangelegd. Dit grote stadspark was nu vrij rustig door de regen (foto's rechtsboven), maar zoals ik de volgende dag zou zien, op een zonnige zaterdagmiddag is het hier een gezellige drukte en dan krijg je heel andere foto's (onder).
Voortuin van het Louvre Zaterdagmiddagdrukte in de Jardin des Tuileries Triomfboog bij het Louvre Louvre Van Triomfboog naar Triomfboog
Ook als het niet geregend zou hebben zou ik mijn volgende bestemming absoluut hebben bezocht, namelijk de Opera Garnier. Dit is een werkelijk schitterend gebouw die je gelukkig van binnen mag bezichtigen. Het is het operagebouw met de vijver er onder zoals die voorkomt in het boek van Gaston Leroux "Le Fantôme de l'Opera" en dat is het boek waarop in grote lijnen de geweldige musical van Andrew Lloyd Webber "The Phantom of the Opera" is gebaseerd. Het verhaal speelt zich hier af en hier is de enorme kroonluchter is te zien, die in het boek en de musical naar beneden komt. Dit is echter ook het operagebouw waar grote opera's zoals de Carmen van Bizet in premiere gingen. 
Beethoven op de gevel van de Opera Opera Garnier Mozart op de gevel van de Opera
De Opéra Paris of het Palais Garnier is het grootste operagebouw ter wereld met een oppervlakte van 11237 vierkante meter, ruimte voor zo'n 2200 toeschouwers en op het podium ruimte voor zo'n 450 artiesten. Het gebouw is in neobarokke stijl en is één van de architectonische hoogtepunten uit zijn tijd. Het ontwerp van het gebouw in opdracht van Napoleon III was een prijsvraag die werd gewonnen door de architect Garnier. De bouw duurde van 1862 - 1875. In 2000 werd de prachtige voorkant van het operagebouw helemaal gerenoveerd. Een van de meest beroemde eigenschappen van de Opera Garnier is Le Grand Escalier, de enorme dubbele trap van marmer (2e foto onder) die naar de foyers leidt en naar het auditorium. In dat auditorium valt direct de enorme 8 ton wegende kristallen kroonluchter (4e en 5e foto onder. Het mooie kleurige plafond van Marc Chagall in het auditorium is ook meer dan de moeite waard om goed te bekijken.
In de Opera Garnier De beroemde trap van de Opera Auditorium Plafond van de operazaal Kroonluchter
In de bibliotheek van de opera (1e foto onder) is veel terug te vinden over de geschiedenis van de Parijse opera. In de Salon du Glacier is het plafond versierd met diverse scènes van vissen en jagen. De meest decoratieve ruimte in de Opera is echter Le Grand Foyer. Deze zaal is eigenlijk gewoon overdadig versierd als de galerij van een koninklijk kasteel. Het lijkt met al zijn spiegels ook wel op de Spiegelzaal van Versailles die ik de volgende dag zou zien. Het plafond is prachtig beschilderd met onderwerpen uit de muziekgeschiedenis. Zeker anderhalf uur dwaalde ik door dit prachtige operagebouw en ik zou hier graag eens een opera bijwonen. Als herinnering heb ik in elk geval een opera van de Opéra National de Paris gekocht die was opgenomen in dit geweldige decor.
Bibliotheek van de Opera Versieringen in de Opera Plafondschildering Opera Hal van de Opera Garnier Interieur Opera Garnier Versieringen in de Opera Garnier
Met de metro reisde ik naar een ander gedeelte van de stad om daar mijn wandeling door Parijs te vervolgen. Mijn eerste stop was bij het Centre Georges Pompidou, wat ook één van de hoogtepunten van Parijs zou moeten zien. Ik vond dit futuristische gebouw echter niet mooi. Ik zie liever een mooie chemische fabriek dan dit buizengebouw (1e foto onder). In dit gebouw is een museum voor moderne kunst gevestigd en omdat ik toch mijn Paris Museum Pass had, ben ik binnen wezen kijken, maar was er ook vrij snel weer uit. Leuker om te zien is de fontein naast het gebouw (2e foto onder) , die is vormgegeven naar het ballet "Le Sacre du Printemps" van de componist Stravinsky. Omdat het toch regende heb ik mijzelf op een uitgebreide lunch met forel getrakteerd aan het plein bij deze fontein. Na de lunch ben ik verder gelopen door de wijk Le Marais en bracht geruime tijd door bij het Musée Carnavalet (foto middenonder). In dit nationale museum is de geschiedenis van Parijs te zien. Interessant vond ik met name de tentoonstelling op de bovenste verdieping over Parijs tijdens de roerige periode van de Franse Revolutie en de bestorming van de Bastille (4e en 5e foto onder).
Centre Pompidou Vijver bij Centre Pompidou Musee Carnavalet Franse Revolutie Maquette van de Bastille
Een eindje verder lag het plein Place des Vosges (1e-3e foto onder), één van de oudste en leukste pleinen van de stad Parijs met een parkje in het midden. Het plein met de mooie gevels rondom dateert uit 1612. Op nummer 6, op de hoek van het plein woonde de schrijver Victor Hugo van 1832 tot 1848 op de tweede verdieping. Het Maison de Victor Hugo is nu een museum met herinneringen, voorwerpen en schilderijen die een beeld geven van de belangrijkste periode van deze belangrijke schrijver. Victor Hugo is de schrijver van wereldberoemde romans als "Notre-Dame de Paris" en "Les Miserables". Van de laatstgenoemde is ook een geweldige musical gemaakt, die ik al een aantal keer in het Engels en Nederlands heb gezien. Uiteraard bezocht ik dus dit museum gewijd aan Victor Hugo (4e-6e foto onder)
Place des Vosges Place des Vosges vanuit huize Hugo Doorkijkje Marais Maisson de Victor Hugo Chinese kamer Les Miserables
Ik ben daarna verder gelopen naar de Place de la Bastille, een van de meest historische plaatsen van Frankrijk. Hier stond ooit de Bastille, een groot fort dat werd gebruikt als staatsgevangenis. De burcht was het belangrijkste doel van de beroemde opstand op 14 juli 1789 toen honderden Parijzenaren de Bastille bestormden. Het fort is daarna afgebroken. Op de Place de la Bastille staat de Juli-zuil ter herinnering aan de julirevolutie in 1830. Op de plaats van de Bastille gevangenis zelf staat nu de Opéra de la Bastille (2e foto onder). Rond het Place de la Bastille is het gezellig met veel restaurantjes en aan dit plein heb ik dan ook heel uitgebreid en lekker gedineerd. Na het diner heb ik de metro genomen naar Place de Charles de Gaulle-Etoile waar de Arc de Triomphe staat (3e foto onder) en heb ik deze nog eens beklommen. Van bovenaf heb je een prachtig nachtgezicht over Parijs en kun je de Eiffeltoren zien die prachtig is verlicht met duizenden knipperende lichtjes (foto's rechtsonder). Helaas was het lastig een goede foto te maken. Weer beneden aangekomen ben ik de Champs-Elysees afgelopen waar nu (op vrijdagavond) veel mensen waren en waar de winkels nog open waren. Kortom: een heel gezellige drukte en een mooie afsluiting van de dag..
Place  de la Bastille Opera Bastille Arc de Triomphe bij nacht Nachtgezicht Eiffeltoren Parijs bij nacht Verlichte Eiffeltoren

 

< Deel 2              Terug naar de index             Deel 4 >