Praag (Augustus 2006)


  
Verslag van een stedentrip Praag

 

Deel 1: vrijdag 25 augustus
 
Op 25 augustus vloog ik met broer Marco van Amsterdam Schiphol naar het vliegveld van Praag. Daar vandaan was het nog een stukje met bus 119 en de metro naar Hotel Central, om vervolgens de Oude Stad in te trekken. Het hotel ligt vlakbij de 65 meter hoge Kruittoren en dat is dan ook de eerste kennismaking met de rijkdom aan monumenten in Praag. Vlakbij de Kruittoren ligt het Representatiehuis, het culturele centrum van Praag, dat in het begin van de vorige eeuw werd gebouwd en kenmerkend is voor de Jugendstil-architectuur in Praag.
Metro Namesta Republiky Kruittoren Representatiehuis Representatiehuis Praag Repre
 
Vanaf de Kruittoren en het Representatiehuis is het niet ver lopen naar het Oude Stadsplein (Starometske Namesti). Dit plein is het antieke centrum van de stad en staat vol met monumenten en antieke bouwwerken. Dit historische plein, waar vroeger terechtstellingen plaats vonden, is de grote trekpleister voor vele toeristen die naar Praag komen. Steeds zie je groepen lopen, met de gids voorop een (gesloten) paraplu omhoog stekend.
Starometske Namesti Oude Stadsplein Starometske Namesti Oude Stadsplein
 
Veel belangstelling is er, met name op het hele uur, voor het Astronomisch Uurwerk (Orloj)aan het stadhuis Oude Stad (Stare Mesto). Op het bovenste gedeelte van deze schitterende en beroemde klok uit de 15e eeuw komt elk heel uur een processie van de apostelen voorbij. Eigenlijk stelt die processie niet zo veel voor, maar het is leuk om te zien hoe honderden toeristen verwachtingsvol omhoog staan te staren. De ring in het midden geeft de tekens van de dierenriem aan. De onderste ring is een kalender. De figuren naast de wijzerplaten verwijzen naar de Dood, de IJdelheid, de Hebzucht en de Wellust.
Oudestadsplein Praag Orloj, astronomisch uurwerk astronomisch uurwerk astronomisch uurwerk
 
Het huis naast de beroemde klok, "In de Stenen Ram", heeft een mooi relief aan de muur. Naar aanleiding daarvan wordt het huis ook wel "In de Eenhoorn" genoemd.  Rondom het plein is het vol met terrassen en restaurantjes. Eigenlijk kun je nergens zitten zonder iets te moeten bestellen, maar waarom zou je ook niet iets bestellen. Het uitzicht tijdens het zitten is heel erg de moeite waard. Elk huis rond het plein heeft wel iets bijzonders op zijn gevel. Ook aan het Oudestadsplein staat de Sint-Nicolaaskerk in prachtige barokstijl. De binnenkant van deze sierlijke kerk uit de 18e eeuw is ook prachtig.
Marco In de stenen Ram Tott huis Nicolaaskerk Nicolaaskerk Stare mesto
 
Op het plein staan koetsjes klaar voor een rondrit door het centrum, maar je ziet natuurlijk veel meer door gewoon rond te lopen. Je ziet dan bijvoorbeeld de mooie gevel van het paleis waarin het Ministerie van Handel in gevestigd is. Opvallend aanwezig op het Oudestadsplein is de Tynkerk. Deze machtige gothische Mariakerk uit de14e eeuw heeft een Madonna in een vergulde achtergrond op de voorgevel. Ook van binnen is deze kerk prachtig.
Oudestadsplein Ministerie van handel Ministerie van handel Tynkerk Tynkerk
 
Via het Raadhuis (Starometske radnice) is het mogelijk naar boven in de Stadhuistoren te gaan. Vandaar heb je een geweldig uitzicht over de Oude Stad. Uiteraard is het Oudestadsplein te zien met alle prachtige gevels en het Jan Hus-monument op het midden van het plein, ook heb je mooi zicht op de Tynkerk en de Sint-Nicolaaskerk. Verder kijk helemaal je naar de Praagse burcht en de Vitriuskathedraal.
Praag Oude stadsplein Tynkerk
Prague Praha St. Nicolaaskerk Praag uitzicht
Praagse burcht Starometske Namesti Stadhuistoren Stadhuistoren
 
Het oude Joodse ghetto Josefov beslaat een belangrijk deel van de Oude Stad. Hier staan verschillende synagogen, zoals de Klaussynagoge (1e foto) en de Oudnieuwsynagoge (5e foto). Bijzonder is ook zeker oude Joodse begraafplaats, waar graven liggen vanaf de 14e eeuw. De graven liggen hier soms 12 lagen diep en op een klein stukje grond liggen dan ook zeker 80000 graven.  Het is een vreemde stilte zo midden in de stad tussen al deze zerken en grafmonumenten. Indrukwekkend is de Pinkassynagoge die naast de Joodse begraafplaats ligt. Hier staat op de muren een schijnbaar oneindige rij namen van slachtoffers van de nazi's. De synagoge is een Herdenkingsmonument onder andere voor de slachtoffers van het vlakbij Praag gelegen kamp Theresienstad. We bezochten in de Joodse wijk ook nog de Spaanse Synagoge en de Maiselsynagoge.
Klaussynagoge oude Joodse begraafplaats oude Joodse begraafplaats oude Joodse begraafplaats Oudnieuwsynagoge Maiselsynagoge
 
Aan het eind van de dag liepen we nog over de Manesuv most met zicht op de Karelsbrug en langs de Moldau of Vltava. 's Avonds hadden we diner aan het Oude Stadsplein waarbij met name het grote prijsverschil opviel tussen een maaltijd op het terras aan het plein of binnen. Het terras was tot de helft duurder!
Moldau Stare mesto

Pagina:   1  2  3 
[ Index ]      [ Volgende ]

<