Praag (Augustus 2006)


  
Verslag van een stedentrip Praag

 

Deel 2: zaterdag 26 augustus
 
Het plan voor deze dag was vanaf ons hotel over de Koninklijke Weg via het Oudestadsplein, het Kleine Plein, de Karlovastraat, door de Brugtoren, over de Karelsbrug via het Mala Stranaplein met de Nicolaaskerk, de Nerudova te beklimmen naar het Burchtplein door de Praagse Burcht weer terug te lopen naar ons hotel. Dat is ook wat we gedaan hebben. Omdat deze wandeling langs de mooiste plekken van Praag voert en onderweg zoveel te zien is, hebben we daar de hele dag over gedaan. Op de eerste foto is het stucwerk te zien op de Sint Jakobskerk, ons belangrijkste herkenningspunt bij het terugvinden van het hotel. Doorlopend komt men op het Oudestadplein met zijn Stadhuistoren. De Karlovastraat is een gezellige drukke straat, waar veel te zien is en die uiteindelijk uitkomt bij de Brugtoren van de Oude Stad.
Sint Jakobskerk Stadhuistoren Karlovastraat Marionettentheater Brugtoren Oude Stad Mala Strana Toren
 
De Karelsbrug of Karluv Most is het bekendste bezienswaardigheid van Praag, dat blijkt wel uit de enorme aantallen toeristen. De monumentale gothische brug werd in de 15e eeuw voltooid en heeft aan beide einden een grote toren. De brug biedt een mooi uitzicht op de Moldau, maar is tegelijk ook een soort van openlucht-beeldengalerie: Op de brug staan 30 beelden. Deze zijn pas jaren na de bouw van de brug aangebracht. De huidige beelden zijn overigens replica's omdat de originele beelden uit zandsteen bestonden en vanwege aantasting door zure regen zijn overgebracht naar een museum. De brug is ook een soort van vrijmarkt voor schilders, zangers, muzikanten en handwerkers en heeft daarom een heel aparte (Parijse?) sfeer. Voor de brug aan de zijde van de Oude stad staat het beeld van Karel IV die met de bouw begon.
Karel IV Karelsbrug Karelsbrug Praag
Muzikant Moldau Karelsbrug
Praag
 
Over de Karelsbrug lopend komt men in de wijk Mala Strana. Door deze wijk trokken de kroningstoeten vroeger op weg naar de kroningsplechtigheid. Met name de Nerudova ulice is leuk om door te lopen. Op weg naar de Praagse Burcht passeert men ook de Sint-Nicolaaskerk van Mala Strana, op het Mala Stranaplein, een mooie kerk in Boheemse barokstijl. De kerk werd gebouwd in de 18e eeuw. De kerk valt vooral op door zijn hoge koepel (75 meter hoog) die vanuit een groot deel van de stad te zien is.
Nicolaaskerk Mala Strana Mala Stranaplein
 
Vanuit de Mala Strana gaat een schilderachtige trap naar de wijk Hradcany waar ook de Praagse Burcht is. Het is een aardige klim, maar elke stap wordt beloond met nog mooier uitzicht over de stad Praag. Boven aangekomen op het Burchtplein is het uitzicht helemaal de moeite waard. Het volgende dat opvalt, is het Aartbischoppelijk paleis (rechtonder op de foto's). Dit gebouw in rococo stijl werd diverse keren verbouwd, maar stamt uit de 16 eeuw en is nog steeds een bisschopszetel. De versieringen met het wapen van aartsbisschop Prichovsky werden later, in de 18e eeuw, aangebracht.
Trapopgang Opgang met uitzicht op Praag Uitzicht Burchtplein Aartsbischoppelijk paleis Aartsbischoppelijk paleis
 
Elke dag om 12 uur vindt de wisseling van de wacht plaats en we waren precies op tijd om deze ceremonie te zien:
 
De burcht van Praag is een van de grootste ter wereld en werd al in de 9e eeuw gebouwd door de prinses van Praag  Sindsdien is het steeds verbouwd en uitgebreid en het is daardoor een mix van allerlei stijlen. Een mooie poort geeft toegang tot de Eerste voorhof of erehof, waar ook de wisseling van de wacht plaats vindt. Aan beide zijden van de poort zijn beelden te zien, de Strijdende Giganten. Deze reuzen bewaken de poort. Via een tweede poort, de Matthiaspoort, komt men in de Tweede Voorhof of Tweede Burchtplein. Tenslotte komt men door een derde poort op de Derde Voorhof en staat men voor de imposante gevel van de St. Vituskathedraal.
Burchtplein Praagse Burcht Strijdende Giganten
 
De gothische Sint Vitus-kathedraal is in alle opzichten zeer indrukwekkend. Allereerst is er de enorme grootte van de constructie. Alleen het Koor van de kathedraal is al 47 meter lang en 39 meter hoog. De toren is 99 meter hoog. De neogotische voorgevel is erg mooi om te zien. Boven de ingang is een meesterwerk te zien, waar alles tot in de kleinste details is uitgewerkt. Boven de zuidportaal, de zogenaamde Gouden Poort is een mooi mozaiek te zien. De schoonheid van deze kathedraal wordt nog veel meer duidelijk wanneer men binnen in de kathedraal is. Foto's maken binnen is erg lastig, maar er is heel veel te zien. De kathedraal is als een grote schatkamer. Zo zijn er de bijzondere ramen, met name het roosvenster boven de ingang en heeft de kerk een prachtig interieur, zoals de gedecoreerde preekstoel, de graftombe van Johannes Nepomuk en de bijzondere Wencleaskapel (foto 9). Ook bezochten we de koninklijke grafkelder.
Vituskathedraal Vituskathedraal Vituskathedraal Gouden Poort
Vituskathedraal toren Vituskathedraal
Wencleaskapel Tombe Johannes Nepomuk Relief Praagse Burcht Grafkelder
 
Naast de Sint Vitruskathedraal ligt het Koninklijk Paleis, de vroegere woning van de Boheemse vorsten. Men komt binnen in de antieke Vladislav-hal met mooie gothische gewelven. Je kunt je voorstellen dat hier grote feesten gegeven werden. De mooiste zaal van het paleis is te zien als men met de Riddertrap omhoog gaat. Men komt dan in de Groene Zaal en de Zaal van de Belastingregisters. De muren en het plafond zijn hier versierd met een groot aantal wapens. Beneden, grenzend aan de Vladislav-zaal, is ook de Allerheiligen-kapel.
Plein Vladislav-hal Groene Zaal Allerheiligenkapel
 
Aan het Sint-Jorisplein voor het Koninklijk Paleis liggen ook het St. Jorisklooster en de St. Jorisbasiliek. Het Sint-Jorisklooster dateert uit de 10e eeuw en was daarmee het eerste klooster in Bohemen. Het werd in 973 gesticht door Benedictijner nonnen. Nu wordt het gebouw gebruikt door de tentoonstelling voor antieke Boheemse kunst, schilderijen uit Tsjechie. Direct naast het klooster ligt de Sint-Jorisbasiliek, een romaans bouwwerk met binnen prachtige plafondschilderingen. Met name de koepel van de basiliek is heel erg mooi beschilderd. Ook zeker de moeite waard is de Sint Johannes van Nepomuk-kapel.
Sint Jorisbasiliek Sint Jorisbasiliek Koepel St. George basilica Johannes van Nepomuk-kapel
 
Binnen de Praagse Burcht bezochten we verder nog het Gouden Straatje en de Daliborka toren en liepen terug door de kasteeltuinen. Het Gouden Straatje is zo genoemd omdat hier naast de burgerwacht ook de goudsmeden woonden. Ook Franz Kafka woonde hier. Het is nu een schilderachtig straatje met souvernir winkeltjes. Binnen zijn ook harnassen en oude wapens te bezichtigen.
Gouden Straatje Uitzicht vanaf de Burcht Uitzicht vanaf de Praagse burcht
 
's Avonds hadden we een buffet-diner op een boot (Klara) die ons rondvoer door Praag over de Moldau. Voor muziek was gezorgd en voor de sfeer zorgde de verlichting van Praag, zoals van de verlichte Karelsbrug. De avond werd afgesloten bij een cocktailbar vlakbij het hotel.
Klara

Pagina:   1  2  3 
[ Vorige ]       [Index]      [ Volgende ]