Praag (Augustus 2006)


  
Verslag van een stedentrip Praag

 

Deel 3: zondag 27 en maandag 28 augustus
 
Vandaag zullen we uitgebreid gebruik maken van onze openbaar vervoer-kaart, te beginnen met de metro. Met de metro gaan we naar de andere oever van de Moldau naar de wijk Mala Strana om uit te komen voor de poort van het Wallensteinpaleis.
 
Het Wallensteinpaleis werd in de 17e eeuw gebouwd voor de Boheemse opperbevelhebber Von Wallenstein, die het gebruikte als zijn residentie. Het hele paleis is een pronkstuk, maar was met name bedoeld als een stuk zelfverering door Von Wallenstein. Het grootse paleis moest vooral zijn rijkdom en macht uitstralen en bevat veel afbeeldingen van de vroegere eigenaar. Nu is het Ministerie van Cultuur hier gevestigd. De Wallensteintuin is in Italiaanse barokstijl. De beelden in de tuin zijn overigens kopieen van beelden van een Nederlandse beeldhouwer (Adriaen de Vries). Het meest bijzonder in de tuin is toch wel de Sala Terrena, een theater en concertpodium dat echt prachtig beschilderd is door Del Bianco. Binnen in het paleis valt vooral de plafondschildering in de Ridderzaal op die Waldstein afbeeldt als Mars op een triomfkar. Ook andere zalen zijn de moeite van het bekijken zeker waard.
Wallensteintuin Wallensteintuin Sala Terrana Wallensteinpaleis
Sala Terana Sala Terrana Ridderzaal Wallensteinpaleis Ridderzaal
Wallensteinpaleis Praag122.JPG Wallensteinpaleis
 
Met de tram gaan we verder naar de wijk Hradcany en naar het Sanctuarium van Loreto (Loretta) in het bijzonder. Dit is een druk bezocht bedevaartssoord. De voorgevel van dit Loretta-heiligdom is heel mooi versierd met beelden van heiligen en emblemen. De klokketoren is ook heel mooi. Ook binnen zijn prachtige versieringen te zien. De plafonds van de gewelven in de rondgang zijn bijzonder mooi beschilderd met bijbelse taferelen. (Helaas: no photo, no photo!!) In het hart van het heiligdom staat de Santa Casa-kapel, met schitterend stuc- en beeldhouwwerk. Verder staat aan het hof de Kerk van de Geboorte van Christus met wat overdadig interieur met veel sculpturen, mooie fresco's en absurde schilderingen. Boven is de Schatkamer waar achter een heel dikke deur een aantal ongelooflijk kostbare lithurgische voorwerpen te zien zijn, versierd met parels, diamanten en edelstenen.
Sanctuarium van Loreto Heiligdom van Loreta, Loretokapel
 
Vervolgens zijn we verder gelopen naar het Strahovklooster. Dit Premonstratenzerklooster werd gebouwd in de 12e eeuw en na een brand in 13e eeuw grotendeels herbouwd. Ook dit is van binnen weer heel mooi versierd. Het klooster heeft ook een brouwerij, waar we voor de lunch een traditionele maaltijd met kloosterbier op hebben. Even buiten de muren van het klooster komt men op de Petrinheuvel. Op deze heuvel staat de Petrin-toren die we vanwege (tijdelijk) verslechterend weer niet bezocht hebben, maar ook al bij het klooster is het uitzicht over Praag overweldigend.
Strahovklooster Praag, bruggen over de Moldau Uitzicht over Praag Petrin
 
Via de bekende Nerudova ulice met veel mooie gevels  zijn we naar beneden gelopen naar Kampa-eiland.  Het eiland Kampa ligt bijna onder de Karelsbrug en bestaat bijna helemaal uit park. Er staat een mooie watermolen en er zijn kanaaltjes. Op het tijdstip dat wij hier waren, waren Middeleeuwse spelen bezig en een markt. Het is ook leuk om hier door het park langs de Moldau te lopen met gezicht op de Karelsbrug aan de ene kant en het Nationale Theater aan de andere kant.
Nerudova Karelsbrug Nationaal Theater Gerard
 
Met de tram reisden we verder naar de Nieuwe Stad of Novo Mesto naar het Wencleasplein en het Nationaal Museum. Het Nationaal Museum is gevestigd in een indrukwekkend bouwwerk in neorenaissancistische stijl. Het museum kijkt uit over het enorm grote Wencleasplein. Voor het museum op het plein staat het Ruiterstandbeeld van Sint Wencleas, de beschermheilige van Bohemen. Rond het plein zelf staan veel beroemde hotels, zoals Grand Hotel Evropa, restaurants, mooie gevels, kunstwerken en veel winkels van grote modemerken. Ook zijn hier veel uitgaansgelegenheden, waarbij "Cabaret" hier blijkbaar naar iets heel anders verwijst dan in Nederland. Voortdurend werden wij aangesproken door personen die ons naar dit cabaret wilden loodsen, naar nachtclubs en striptenten dus.
Wencleasplein Nationaal Museum Nationaal Museum Ruiterstandbeeld Wencleas Wencleasplein
 
Praag kent diverse bierlokalen, waar men aan lange tafels zit, het huisbier drinkt en waar muziek gespeeld wordt. De bekendste bierkelder is U. Fleku. Deze beroemde bierkelder, restaurant en brouwerij stamt al uit 1499 en is daarmee gelijk een historische plaats. In dit gezellige bierlokaal brachten wij enige tijd door. Het bier wordt door U. Fleku zelf gebrouwen volgens eeuwenoud recept en is wel heel erg lekker. Ook bij het diner in de Nieuwe Stad hadden we een muziek bij op traditionele wijze bereid konijn. Vervolgens werd de laatste avond in Praag afgesloten bij een leuke cocktailbar bij het Wencleasplein met onder andere Mai Tai.
U fleku Bierlokaal Broertjes
 
Deze laatste ochtend werd onder andere doorgebracht met zoeken naar wat souvenirs, nog wat wandelen door de Oude Stad en de Nieuwe Stad en nog een laatste keer genieten van de mooie gevels. In de nieuwe stad dronken wij koffie in het mooie Hotel Europa, gebouwd in Jugenstill-stijl. Aan het begin van de middag vertrokken we weer met de metro naar het vliegveld van Praag. Het was helaas al weer voorbij...

Pagina:   1  2  3 
[ Vorige ]      [ Index ]