REISVERSLAG LA PALMA 2022

Verslag van een wandelreis op La Palma, deel 1

Alle foto's in dit reisverslag zijn te vergroten door op de foto te klikken


Vrijdag 4 november 2022: Tazacorte
 
Vanwege vroeg vertrek heb ik een hotel op Schiphol geboekt. Na een turbulente zomer op Schiphol, sta ik net als diverse reisgenoten veel te vroeg, dus al voor 3 uur in de nacht, op het openen van de bagage drop-off te wachten, voor onze vlucht van Transavia die om 6 uur vertrekt. De reis gaat heel voorspoedig, want een half uur eerder dan gepland landen op we op Santa Cruz de La Palma. Daar staat reisleider Bert al wel op ons te wachten, maar de bus kan niet eerder dan gepland komen. Als de bus er is brengt hij ons via een tunnel door de hoge vulkaanketen naar de andere kant van het eiland. Zoals we deze vakantie veel vaker zullen zien, is er een groot verschil tussen beide kanten van het eiland: aan de oostkant hangen wolkenvelden die als een rivier over de centrale bergkam naar het westen stromen en daar dan oplossen in de zon. Heel mooi om te zien! De chauffeur maakt voor ons een fotostop op de plaats waar de lavastroom van Volcano Tajogaite in de Cumbre Vieja eind 2021 de weg en omgeving overstroomde. Het bewoonde gebied dat door de lava is bedekt is indrukwekkend groot: 1200 ha.
volcantajogaite_small.jpg volcantajogaite2_small.jpg volcantajogaite3_small.jpg losllanosdearidane_small.jpg losllanosdearidane2_small.jpg
We rijden verder naar Hotel Valle Aridane in Los Llanos de Aridane waar we deze week zullen verblijven. We krijgen in het hotel een introductie van Bert en rond de middag verzamelen we ons voor een tapaslunch bij Restaurante Salte Si Puedes. Vanaf 4 uur maakt Bert met de nog wakkere belangstellenden een stadswandeling door Los Llanos. Het is duidelijk nog steeds siësta en vrijwel uitgestorven, maar het lijkt een leuk en sfeervol stadje. Vanuit het stadje lopen we daarna, onder andere langs bananenplantages en een langgerekt dal naar beneden naar het strand van Tazacorte. Hier ligt een zwart strand waar enkele reisgenoten gaan pootjebaden. Zelf zoek ik liever met andere reisgenoten een terrasje op. De terugweg naar ons hotel doen we met de lokale bus. Terug in het centrum eet ik met wat reisgenoten wat bij een soort van fastfood restaurant waar ik een lokaal gerecht probeer: Papas Locas La Palma, soort friet en kaas, wel erg veel kaas trouwens.
losllanosdearidane3_small.jpg tazacorte_small.jpg tazacorte2_small.jpg

 
Zaterdag 5 november 2022: Volcan de Teneguia
 
Na een ontbijt op het dakterras van ons hotel met prachtig uitzicht op Los Llanos, is het tijd voor vertrek voor de eerste wandeling. Met een bus worden we naar het plaatsje Los Canarios gebracht in het uiterste zuiden van het eiland. Onderweg rijden we over de enige weg van de drie wegen naar het zuiden die weer vrij is gemaakt van de lava uit 2021. We zien huizen waarvan alleen het dak boven de soms nog dampende lava uitsteekt en hoe met grof materiaal de wegen worden vrij gemaakt. Bij het bezoekerscentrum van de San Antonio vulkaan begint de wandeling en dalen we af door (oude) lavavelden langs de Roque de TeneguĂ­a richting de Teneguia-vulkaan. De Teneguia-vulkaan barstte in november 1971 voor het laatst uit. Helaas is de kraterrand onverwacht afgesloten, zodat de wandeling wat wordt aangepast.
loscanarios_small.jpg losquemados_small.jpg roqueteneguia_small.jpg volcandeteneguia_small.jpg volcandesanantonio_small.jpg
Door de lavavelden dalen we verder af naar zeeniveau, waarbij we onderweg stoppen voor een picknicklunch uit het hotel. Aan het einde van de wandeling komen we bij Fuencaliente. Hier staat de vuurtoren El Faro de Fuencaliente en zijn in rotsen en klei bassins gemaakt waarin zeewater wordt geconcentreerd voor de zoutwinning. De toenemende zoutconcentratie in de bassins geeft verschillende kleureffecten van wit tot rood door algen. Het zout wordt verzameld in soort piramides die hier staan te drogen. We bezoeken deze Salinas de Fuencaliente uiteraard. De bus pikt ons hier later bij het bijbehorende restaurant weer op. Rond half vijf zijn we terug bij het hotel waarna ik met Loet nog wat ga drinken in het centrum. We eten 's avonds bij een bijzonder restaurant, La Duende del Fuego. Heel lekker, met alleen natuurlijke en lokale ingrediënten en met een eigenaar/kok die bij alle gerechten hele verhalen heeft!
volcandeteneguia2_small.jpg volcandeteneguia3_small.jpg volcandeteneguia4_small.jpg salinasdefuencaliente_small.jpg elfarodefuencaliente_small.jpg
salinasdefuencaliente2_small.jpg salinasdefuencaliente3_small.jpg salinasdefuencaliente4_small.jpg

 
Zondag 6 november 2022: Pico Bejenado
 
Om 9 uur precies staat een bus voor ons klaar die ons naar het startpunt van de prachtige wandeling van vandaag brengt, naar de Mirador de La Cumbrecita op ongeveer 1200 meter hoogte. Bij dit uitzichtpunt hebben we een bijzonder mooi uitzicht aan verschillende kanten, maar vooral over de Caldera de Taburiente, de enorme erosiekrater met een diameter van 6.5 kilometer die we morgen en op onze laatste wandeling nog beter zullen zien. Hier beginnen diverse wandelingen en wij zullen gaan klimmen naar de Pico Bejenado. De wandeling gaat direct redelijk steil omhoog over de helling met pijnbomen van de Cumbre Nueva en langs de Roque de los Cuervos op 1603 meter met prachtig uitzicht. Ook tijdens de klim hebben we steeds uitzicht op de fascinerende Cascada de las Nubes (de waterval van wolken doe over de kraterrand stroomt). Gelukkig lossen alle wolken op zodra ze over de vulkaan stromen en blijft het prachtig weer!
miradordelacumbrecita_small.jpg miradordelacumbrecita2_small.jpg roquedeloscuervos_small.jpg cumbrecita_small.jpg picobejenado_small.jpg
De wandeling omhoog geeft ons prachtige uitzichten op de wolkenwaterval, op Los Llanos en op de caldera. Ons doel vandaag is de Pico Bejenado. Deze piek staat zo'n 500 meter hoog boven en los van de rest van de Cumbre Nueva vulkaanketen en lijkt daarom een echte berg, de enige berg van La Palma. Het is overigens niet het hoogste punt van La Palma, dat is de Roque de los Muchachos in de Cumbre Nueva vulkaanketen met 2426 meter hoogte. De Pico Bejenado is 1854 meter hoog. Bovenop de Pico Bejenado eten we onze lunch met alweer heel mooi uitzicht. Aan drie kanten van de berg gaat de helling hier bijna loodrecht omlaag, aan de noordkant tot wel 800 meter. Er is vanaf de piek dan ook maar 1 weg omlaag en omhoog! We gaan niet de hele route via dezelfde weg omlaag. Halverwege gaan we via een andere route naar beneden, weer door heel mooi bos. Aan het einde worden we opgewacht door een stoere hoge 4-wheel-drive bus die ons weer terug naar het hotel brengt.
picobejenado2_small.jpg picobejenado3_small.jpg picobejenado4_small.jpg picobejenado5_small.jpg picobejenado6_small.jpg
picobejenado7_small.jpg picobejenado8_small.jpg losllanosdearidane4_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3] 

Volgende >

Beginpagina La Palma