REISVERSLAG LA PALMA 2022

Verslag van een wandelreis op La Palma, deel 2


Maandag 7 november 2022: Pico Birigojo, Cumbre Vieja
 
Vandaag is een vrije dag, maar voor wie mee wil heeft Bert een heel mooie wandeling voorgesteld. Twee taxi's brengen ons eerst omhoog naar een picknickplaats bij Refugio El Pilar (1405 meter). Hier lopen wij omhoog door naaldboombos naar de Cumbre Vieja. Dit is de vulkaanketen die hier begint, net naast de Cumbre Nueva, en die 18 kilometer en 120 vulkanen lang naar het uiterste zuiden van La Palma loopt. Hij eindigt bij de Teneguia vulkaan waar wij zaterdag waren. Ondanks de naam is de Cumbre Vieja (oude kam) veel jonger dan de vulkaanketen Cumbre Nueva (nieuwe kam) waar wij op kijken als we omhoog lopen en waar we een dag eerder waren. Sinds 1430 kende de Cumbre Vieja 8 uitbarstingen, de laatste eind 2021. In de Cumbre Nueva zijn in die tijd geen uitbarstingen meer geweest.
elpilar_small.jpg elpilar2_small.jpg picobirigoyo_small.jpg picobirigoyo2_small.jpg picobirigoyo3_small.jpg
Via een redelijk steile klim door lavagruis lopen we naar de Pico Birigoyo. Dit is de meest noordelijke piek van de Cumbre Vieja. Het is een kegelvormige piek van fijn lava met een hoogte van 1807 meter. De vulkaan is al heel lang niet uitgebarsten. We hebben boven op de Pico Birigoyo echt schitterend uitzicht op de Caldera de Taburiente, op Los Llanos en ook op de nieuwe vulkaan Volcano Tajogaite uit 2021 in de Cumbre Vieja waar steeds nog wat wolkjes afkomen. Heel duidelijk is ook te zien hoe de Cumbre Nueva de wolken van de oostkant van La Palma tegen houdt en een scherpe grens vormt tussen het droge westelijke deel en natte oostelijke deel waar wij een dag later in nevelwoud zullen wandelen.
picobirigoyo4_small.jpg picobirigoyo5_small.jpg picobirigoyo6_small.jpg cumbrevieja_small.jpg cumbrevieja2_small.jpg
Vanaf de Mirador de Birigoyo lopen we een stuk over de graat van de Cumbre Vieja met steeds prachtig uitzicht. Na enkele vulkanen dalen we steil af om in een mooie gebied met lava en naaldbomen te komen. Bij een grote vlakte eten we onze lunch om. Daarna gaat de wandeling vooral door naaldbomenbos verder. Terug komen we weer langs El Pilar, maar lopen we verder over een mooi pad en komen dan vlak langs het recente uitbarstingsgebied. Helaas is dit gebied verboden toegang en mag je alleen met gidsen dichterbij komen. We worden hier weer met een taxi opgehaald. De taxi stopt nog even bij een mooi uitzicht op de nieuwe vulkaan. Rond 5 uur zijn we weer terug bij het hotel. Met 3 reisgenoten eet ik 's avonds bij La Vitamina, een leuk sfeervol restaurant met lekker vegetarisch eten, maar bijvoorbeeld ook vis.
cumbrevieja3_small.jpg cumbrevieja4_small.jpg cumbrevieja5_small.jpg cumbrevieja6_small.jpg cumbrevieja7_small.jpg
piconambroque_small.jpg cumbrevieja8_small.jpg elpaso_small.jpg elpaso2_small.jpg volcantajogaite4_small.jpg

 
Dinsdag 8 november 2022: Los Tilos
 
Een bus haalt op ons op bij het hotel en brengt ons door een tunnel door de Cumbre Nueva naar de andere kant van La Palma. Deze oostkant heeft een ander klimaat dan de westkant waar Los Llanos ligt en is veel natter. Een van de natste en groenste delen is Los Tilos in het noordoosten van La Palma, waar de bus ons naar toe brengt. Bosque de Los Tilos is een Wereld Biosfeerreservaat met de best bewaarde laurierbossen van La Palma en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het reservaat ligt in de valleien van de Barranco del Agua en de Barranco Rivero, die door twee bronnen zijn uitgesleten, de Fuente de Cordera en de Fuente de Marcos. We volgen eerst de Barranco del Agua, een smal paadje door enkele tunnels en langs de rotsen langs een waterkanaal naar een kloof met een waterval. We moeten dezelfde weg terug.
barrancodelagua_small.jpg cascadadelostilos_small.jpg barrancodelagua2_small.jpg cascadadelostilos2_small.jpg cascadadelostilos3_small.jpg
Na een kort bezoek aan het bezoekerscentrum (Punto de Informacion Ambiental de Los Tilos), beginnen we aan een lekkere klim 300 meter omhoog naar de Mirador de las Barandas. Het is helaas bewolkt bij dit uitzichtpunt maar af en toe hebben we toch wat uitzicht op het dorp San Andres en de brug Puente de los Tilos. Vanaf het uitzichtpunt gaat de wandeling door mistige laurierbossen. Het is hier echt nevelwoud en dat geeft soms heel mooie plaatjes. Ook zien we wat bijzondere schimmels. Dit is weer zo andere natuur dan we de afgelopen dagen gezien hebben! Via de kloof Barranco de la Herradura lopen totdat we uiteindelijk bij het dorp Barlovento uitkomen.
lostilos_small.jpg lostilos2_small.jpg vink_small.jpg miradordelasbarandas_small.jpg lostilos3_small.jpg
Bij Barlovento staat de bus op ons te wachten. De bus brengt ons naar El Charco Azul. Hier zijn de natuurlijke baden in de Atlantische Oceaan, waar een deel van de groep zich in het water waagt. Ik loop zelf met een ander deel van de groep door naar San Andres op zoek naar een terrasje met bier. Er is niet veel keus maar het lukt ons 1 biertje te drinken voordat de bar dichtgaat: hier op La Palma gaan café's open of dicht wanneer het de eigenaar uitkomt en er zijn geen vaste tijden zo blijkt steeds!. Rond 4 uur brengt de bus ons weer terug naar Los Llanos. 's Avonds eten we met de hele groep Mexicaans bij Restaurante Pepper: Lekker!
lostilos4_small.jpg koraalzwam_small.jpg lostilos5_small.jpg sanandres_small.jpg puentedelostilos_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3] 

Volgende >

Beginpagina La Palma