Reisverslag Portugal en Spanje (3)
 
 

Valença

Op 15 september vertrekken we vanuit Monto de Gozo naar Portugal. Onze eerste stop is het grensplaatsje Valença. Bij Valença do Minho vormt de rivier de Minho de grens tussen Spanje en Portugal. Het stadje wordt ook wel Fortaleza genoemd, vanwege de speciale 17de eeuwse muur om het stadje. Deze muur, ontworpen door de Franse militair architect Vauban, vormt een dubbele kroon rondom het oude centrum. Opvallend is de grote hoeveelheid linnen die hier op straat verkocht wordt.
   

Valença do Minho Fortaleza Fortaleza Valença do Minho
  

Braga

Braga is met 170.000 inwoners de op drie na grootste stad van Portugal en de religieuze hoofdstad van het land. "Bracara Augusta" was al in de Romeinse en Arabische tijd een belangrijke handelsplaats. Op 7 km voor Braga ligt de bedevaartskerk Bom Jesus de Monte. Hier kan de kruisweg, de Via Sacra gevolgd worden als een monumentale barokke trap. De trap bestaat uit de Escadório das Trës Virtudes (waarin de drie deugden geloof, hoop en liefde worden uitgebeeld) en de Escadório dos Cinco Sentidos (waarin de vijf zintuigen worden uitgebeeld), met aan weerszijden kapellen, fonteinen en beelden. Boven is een mooi uitzicht te zien over de omgeving. In Braga zelf staan 30 kerken, maar vooral  de Sé, de kathedraal is heel erg de moeite van het bezoeken waard.  De oorsprong van deze kathedraal ligt in de 11de eeuw. Bij de kathedraal, in de Capela dos Reis, bevinden zich de graven van onder andere de ouders van de eerste koning en de mummie van aartsbischop Lourenço Vicente. Op de laatste foto de Arco da Porta Nova, deze 18e eeuwse poort was jarenlang de belangrijkste toegang tot de stad.
 

Braga Bedevaartskerk Braga
Braga Via Sacra Bom Jesus de Monte
Bom Jesus de Monte Via Sacra Arco da Porta Nova, Braga
     

Guimarães

In Guimarães, dat de "berço de nacionalidade", de wieg van de natie, wordt genoemd, hebben we slechts een korte stop gemaakt, namelijk voor een picknick bij het kasteel van Guimarães, de bakermat van het Portugese koningshuis.
 

kasteel van Guimarães
  

Porto

Porto, het "Portugese Rotterdam", is met 300.000 inwoners de op één na grootste stad van Portugal en ligt voor het grootste deel op een hoge granietrots boven de oevers van de Douro. Vijf bruggen, waaronder twee door Gustave Eiffel ontworpen bruggen over de Douro, kenmerken de stad. Porto is een bedrijvige handelstad met veel bezienswaardigheden, in 2001 de Culturele hoofdstad van Europa, maar natuurlijk ook de stad van de portkelders. Onze eerste bezoek in de stad gold daarom een portkelder. In de portkelder van Graham's kregen we een rondleiding (foto 1-4). Hier werd ook een groepsfoto gemaakt. Na de rondleiding was het tijd om port te proeven: witte port, Tawny en Ruby. Na nog een rondrit met de bus werden we gedropt bij ons hotel Pensão Aviz. 's Avonds was heel bijzonder: We vertrokken naar een fado-restaurant, waar we eerst een traditioneel Portugees diner kregen met ondere andere bacalao (stokvis) en caldo verde (koolsoep). Daarna kregen we optredens van drie fado-zangeressen, een fado-zanger en een volkdans groep. Dit was echt bijzonder om mee te maken. Een aantal personen uit onze groep kreeg zelfs de mogelijkheid een dansje te maken (foto 8-10).
 

portkelder van Graham's
1
Portkelder
2
portkelder van Graham's
3
Portkelder
4
Porto
5

6

7
Fado
8
Fado
9
Fado-restaurant
10
Porto
11
Porto
12

Op de vroege dinsdagochtend van 16 september maakten we eerst een rondvaart over de Douro. Vervolgens wandelden we naar het beginpunt van de bovenbrug van de in 1881 door Eiffel gebouwde Ponte de Dom Luis I bij het voormalige klooster Nossa Senhora da Serra do Pilar, waar men een mooi uitzicht heeft over de stad. Onder andere was te zien hoe de mist vanaf de oceaan over de Douro Porto binnenkomt (foto 16).Via de 12e-eeuwse Sé-kathedraal en de volkswijk Cais de Ribeira, de armoedige oude wijk van Porto, wandelden we verder door de stad. Vanaf de toren Torre dos Clérigos uit 1763, met 76 m de hoogste toren van Portugal, heeft men een goed uitzicht over de stad (foto 19-21), zij het dat een gedeelte van de stad door nevel uit de oceaan bedekt was. Opvallend was ook het Estaçao de São Bento, waarvan de stationshal geheel met azulejos versierd is. Aan de oever van de Douro liggen allerlei barcos rabelos, de port-bootjes, maar ook restaurantjes en cafeetjes om alles nog eens te bespreken.
 

Rondvaart
13
Douro
14
Porto
15

16
Uitzicht bij Nossa Senhora da Serra do Pilar
17
Brug door Gustave Eiffel
18

19

20

21
Cais de Ribeira
22
Bruggen
23
Brug door Gustave Eiffel
24
  

Coimbra

In Lissabon beveelt men, In Porto werkt men, in Braga bidt men en in Coimbra studeert men, dat zeggen de Portugezen over Coimbra. De universiteit van Coimbra, gesticht in 1290, is één van de oudste universiteiten van Europa. In Coimbra bezochten we de beroemde universiteitsbibliotheek "Joanine" (foto 2), de zaal voor de promoties (De Sala dos Capelos, een prachtige zaal en een heel verschil met de Senaatszaal van de TU-Delft), de kapel van de universiteit (de Chapelle S. Miguel, foto 3) en de examenzaal, de Sala do Exame Privado met onder andere de portretten van alle rectors van 16e tot de 18e eeuw (en ook de faculteit Scheikunde. Op foto 3 van de Chapelle S. Miguel zijn ook de azulejos te zien, de blauwe tegels die overal in Portugal de huizen versieren.
 

Universiteit van Coimbra
1
Universiteitsbibliotheek "Joanine"
2
Chapelle S. Miguel
3
Universiteitsbibliotheek "Joanine"
4
  

Fatima

Fatima is heel bekend omdat hier Maria in 1917 verschenen zou zijn aan drie herderskinderen. Zij onthulde hier de drie geheimen van Fatima, waarvan in 2000 het laatste werd opgehelderd. Bij de zesde en laatste verschijning van Maria gebeurde er een "zonnewonder", waarbij de zon tot driemaal toe draaide als een wiel van vuur en de omgeving veranderde in allerlei kleuren. Op de plaats waar Maria verschenen zou zijn, staat nu een bedevaartskerk (gebouwd in 1928) met een plein. Het plaatsje is nu een belangrijke bedevaartsplaats. Tijdens ons bezoek was het plein redelijk rustig (en ontzettend heet). Op de hoogtij-dagen op 13 mei en 13 oktober staat dit plein, dat met 152.000m2 tweemaal zo groot is als het St. Pietersplein, helemaal vol met mensen.
 

Fatima Fatima
 
Spanje 1  Spanje 2  Portugal 1  Portugal 2
 
Start reisverslag Spanje en Portugal