Reisverslag Portugal en Spanje (4)
 
 

Batalha

We maakten vervolgens een korte stop bij het dominicanenkloooster Santa Maria de Vit%oacute;ria in Batalha, vlakbij Fatima. Hoewel sommigen wat kathedraal-moe werden was het bezichtigen van dit klooster zeker de moeite waard. Het gebouw dankt zijn bestaan aan de overwinning van de Portugezen op de Spanjaarden in 1385. Aan dit enorme kloostercomplex werd bijna twee eeuwen gewerkt voor wat toen "het grootste klooster aller tijden" moest worden. In de kerk liggen een aantal koninklijke graven, in het klooster bevindt zich het graf van de onbekende soldaat, bewaakt door drie soldaten. Op de foto's staan de kloosterkerk en de binnenplaats.
  

Batalha klooster Santa Maria de Vit%oacute;ria Batalha klooster
 

Nazaré

Nazaré is behalve een visserplaats, vooral een badplaats. Gelukkig was het nog warm genoeg. Hoewel het al 17 september was en de strandtenten al vertrokken waren, was het nog uitstekend weer (rond de 30°C) om te zwemmen in de Atlantische Oceaan, wat door de hoge golven een hele ervaring was, of om gewoon te zonnen. Donderdag was daarom een rustdag, met 's ochtends een bezoek aan het bovendorp Sítio (foto 2,3), waar veel vrouwen nog in de traditionele klederdracht lopen. Langs het strand zijn zij ook nog veel bezig met het drogen van vis (foto 6). Beide avonden in Nazaré hebben we gegeten bij La Mama. Op donderdag was het afscheidsdiner met de hele groep (donderdagavond had de laatste avond van reisleider Ruben met de groep moeten zijn). De avond werd bijzonder door een fado van "Mama" (foto 7) en optredens van een violist, maar ook het lekkere eten en heel heel veel wijn en port.
  

Nazaré Sitio Sitio Nazaré
Nazare Drogen van vis La Mama La Mama
 

Alcobaça

Op vrijdag 19 september gaan we op weg naar de hoofdstad Lissabon. Nog een keer bezoeken we een klooster (om het af te leren): het Mosteiro de Santa Maria in Alcobaça. Dit cisterciënzer- klooster is het grootste religieuze gebouw van Portugal. In de kathedraal uit de 12de en 13de eeuw liggen de rijk versierde sarcofagen van Dona Inês en prins Pedro, een beroemd liefdespaar uit de Portugese geschiedenis. Op foto 3 is de enorme keuken te zien waar voor meer dan 1000 mensen gekookt kon worden, met in het midden de 20m hoge schoorsteen waaronder zeven ossen tegelijk konden worden gebraden.
 

Mosteiro de Santa Maria Alcobaça klooster Keuken van het Alcobaça klooster Mosteiro de Santa Maria in Alcobaça
 

%oacute;bidos

De laatste stop voor Lissabon is aan het plaatsje %oacute;bidos. %oacute;bidos is een klein plaatsje (circa 1000 inwoners), met een stadsmuur die nog helemaal om de stad ligt. De stad is tot nationaal monument verklaard. Hier hebben we over de muur gelopen, waar het uitzicht heel mooi was (foto 1-4). Opvallend aan %oacute;bidos zijn de vele witgekalkte huizen versierd met bloemen (foto 1,6). Het vroegere kasteel werd één van de eerste pousada's (staatshotel) van Portugal. Ook mooi is de Santa Maria kerk.
  

%oacute;bidos Obidos
Pousada %oacute;bidos
 

Lissabon

De laatste plaats op de Spanje-Portugal reis is Lissabon, de hoofdstad van Portugal, waar we verbleven in het hotel Residencial Princesa. Lissabon ligt aan een enorme haven op 20 km van de Atlantische oceaan. De stad werd in 1755 bijna geheel verwoest door een aardbeving en vervolgens opnieuw opgebouwd. De stad heeft nu ongeveer 1 miljoen inwoners. Met de bus maakten we eerst een rondrit door de stad, waarna we de stad verder op eigen gelegenheid konden bezichtigen. In Lissabon kun je heel goedkoop met een dagkaart (Bilhete diário) met de vele trammetjes door het stad vervoerd worden en dat deden we dus ook. Ons eerste bezoek was aan de oudste wijk van Lissabon, de Alfama-wijk. Bij de Miradouro de Santa Luzia hadden we een mooi uitzicht over de Taag en de stad. Verder is hier het Castelo de São Jorge te vinden,  hooggelegen boven Lissabon met uitzicht over een groot deel van het oude deel van de stad (foto 1-4). Tot de 16de eeuw was dit het verblijf van de koning, tot het door een aardbeving verwoest werd. 's Avonds is dit vestingwerk mooi verlicht (foto 5).

Op zaterdagochtend 20 september bezochten we de Belém-wijk, een oude wijk aan de Taag-oever, waar een aantal monumenten van de ontdekkingsreizen staan. We bezochten het Mosteiro dos Jéronimos (foto 5-8), met het graf van Vasco da Gama, de bekende Torre de Belém en het monument voor de zeevaarders Padrão dos Descobrimentos. Dit monument werd gebouwd ter herinnering aan de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder in 1960. Vanaf het dak heeft men een mooi uitzicht over twee tempels: het Hiëronymusklooster en het stadion, maar ook op het plein met daarop de ontdekkingsreizen van de Portugezen (foto 10-12).
 

Miradouro de Santa Luzia
1
Castelo de São Jorge
2
Uitzicht Lissabon
3
Castelo de São Jorge
4
Castelo de São Jorge
5
Mosteiro dos Jéronimos
6
Mosteiro dos Jéronimos
7
Hiëronymusklooster
8
Monument voor de zeevaarders
9
Belem
10
Hiëronymusklooster
11
Ontdekkingsreizen
12
Taag-oever
13
Lissabon
14
Lissabon
15
Lissabon
16
Taag
17

18

19

20
 
In de tram maakten we kennis met de andere kant van Lissabon: met veel vertoon haalde de politie vier zakkenrollers uit onze tram. Verder hebben we veel gewandeld en getramd door het centrum van Lissabon. 's Avonds hebben we nog "gecontroleerd" of reisleider Ruben, een dag te laat, nu wel een trein had naar Madrid (foto 19). Op zondagnacht zaten we om vier uur 's ochtends op het bijna verlaten vliegveld van Lissabon voor onze KLM-vlucht naar Amsterdam (foto 20). Mijn eerste groepreis en eerste reis met Djoser zat er op en was een ervaring die het waard was om nog eens te herhalen. In mijn andere reisverslagen is te zien dat ik dat inderdaad gedaan heb.

  EINDE

  
Spanje 1  Spanje 2  Portugal 1  Portugal 2
 
Start Reisverslag Spanje en Portugal