Reisverslag Spanje en Portugal (1)
 
 

Madrid

Dag 1 en 2: Op een zeer warme en zonnige zaterdag 6 september 2003 rond 12 uur kwamen we aan op het vliegveld van Madrid, waar Ruben, de reisleider van Djoser, ons stond op te wachten. Vervolgens vertrokken we per bus naar ons hotel (Hostal Nuria) in het centrum van Madrid. Madrid is de hoofdstad van Spanje sinds Philips II het de hoofdstad maakte in 1561. De naam is nog afkomstig uit de tijd van de Moren, toen was de naam Majerit.

Na aankomst in Madrid, wandelden we via de Puerto del Sol, het geografische midden van Madrid, naar de lokatie voor de welkomstborrel op het Plaza Mayor. Het Plaza Mayor, gelegen achter de Calle Mayor is het hart en het belangrijkste plein van Madrid. Het plein stamt nog uit de 17de eeuw.

Na de welkomstborrel en tijdens de middag van de volgende dag was er gelegenheid om de stad te verkennen. Omdat het centrum van Madrid redelijk compact is kunnen alle afstanden te voet afgelegd worden. Op de foto's is onder andere te zien het oude stadhuis van Madrid, het Plaza de Espana met het standbeeld van Don Quichote, Sancho Panza en hun schepper Cervantes, de achterkant van het beroemde Prado met onder andere schilderijen van Bosch, Rubens en El Greco (8), het uitzicht bij de Templo de Debod en de tropische tuin in het treinstation Estacion de Atocha.
 

Puerto del Sol
1
Plaza Mayor
2
Plaza mayor
3
Calle mayor
4
Oude stadhuis Madrid
5

6
Plaza de Espana
7
Prado museum
8
Temple de Debod
9
Temple de Debod
10
Atocha station
11
Estacion de Atocha
12


Het Palacio Real (of het Palacio Oriente naar het gelijknamige plaza) is het vroegere koninklijke paleis van Spanje. We bezochten onder andere de tuinen achter het paleis, de Campo de Moro, en de Jardins de Sabatini ook bij het koninklijk paleis (1, 2, 5, 6). Het Palacio Real (3,4) werd gebouwd tussen 1738 en 1764 en was het paleis van de Bourbons, maar heeft nu alleen nog een staatsiefunctie. Het paleis is gebouwd in neoklassieke stijl en heeft maar liefst 2800 kamers. Het Parque del bien Retiro (7) was vroeger ook een tuin van het koninklijke paleis en is nu het stadspark waar alle Madrilenen op zondag heen gaan en bijvoorbeeld varen op de Estanque-vijver. In dit enorme park staat ook het Palacio de Cristal (8). Tijdens ons verblijf in Madrid was de temperatuur steeds rond de 35°C en het park bood daarom welkome verkoeling. De avond werd besloten met een tapas-diner en drankjes op de Plaza Mayor. (Meer over Madrid: http://www.cityspotters.com/europa/spanje/madrid.html)
 

Campo de Moro
1
Campe de Moro
2
Palacio Real
3
Palacio Real
4
Jardins de Sabatini
5
Jardins de Sabatini
6
Parque del bien Retiro
7
Palacio de Cristal
8
  

Toledo

Op zondagochtend bezochten we Toledo. Tot 1561 was Toledo de hoofdstad van Spanje. In Toledo, spectaculair gelegen in een bocht van de rivier de Taag, zijn overblijfselen te vinden van Romeinen, West-Goten, Moren en joden. Toledo is nu één van de belangrijkste steden van de Spaanse kerk en zetel van de aartsbischop en staat bekend om de dolken en zwaarden die we dan ook overal in de stad tegenkwamen. Toledo is een prachtige stad met een grote rijkdom aan kunstschatten.  De monumentale gebouwen tonen een mix van verschillende godsdiensten (islam. joods, christelijk) en van verschillende culturen (Moors, Romeins, Gothisch). Toledo is dan ook een nationaal monument en door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Toledo is ook de geboortestad van El Greco, de bekende Spaanse schilder.

Op de eerste 3 foto's zijn onder andere de kathedraal te zien, het Alcazar fort en de in 1227 gestichte kloosterkerk San Juan de los Reyes. De overige fotos laten het Plaza de Zocodover (4) zien, het driehoekige plein waar vroeger de paardenmarkt was en verder de kathedraal van Toledo (5), het paleis van de aartsbisschop (6) en de Puento de St. Martin (8) over de Taag.
 

Taag
1
Toledo
2
Toledo
3
Plaza de Zocodover
4
kathedraal van Toledo
5
Paleis van de aartsbischop
6

7
Puento de St. Martin
8
  

Avilá

Op maandagochtend 8 september vertrokken we via de dunbevolkte hoogvlaktes van de regio Castilla y León, naar Salamanca. We maakten een tussenstop in Avilá, een middeleeuws stadje, dat geheel ommuurd is. De oorspronkelijk Romeinse muur, weer opgebouwd door graaf Raymond van Bourgondië tussen 1088 en 1091, is 2500 meter lang. Het is één van de best bewaarde ter wereld met 90 torens en 9 poorten. Avilá is de geboorteplaats van San Theresa, iets waar de stad duidelijk trots op is. De stad werd vroeger bewoond door de Kelten en was later bufferzone tussen de Moren en Christenen.
 

Castilla y Le%oacute;n Avila
Avila Uitzicht op Avila
  

Salamanca

De uit goudgele stenen opgebouwde universiteitstad Salamanca is een zeer oude stad. De stad zou in 217 v Chr. al ingenomen zijn door Hannibal en werd daarna bezet door de Romeinen, de West-Goten, en in de 8ste eeuw door de moren. In 1218 werd de universiteit gesticht met onder andere als specialiteit Arabische wetenschappen. Hoewel de stad in de napoleonistische oorlogen voor een groot deel werd verwoest is het toch één van de mooiste pronkstukken van Europa. Dit blijkt onder onder uit de dubbelkathedraal (foto 2-5), bestaande uit de "Oude" romaanse kathedraal (Catedral Vieja) met vele kapellen en de gotische "Nieuwe" Cathedral Nueva met zijn 12de eeuwse kloostergangen). De Romeinse brug over de rivier de Tormes geeft een goed uitzicht over beide kathedralen.

Heel bekend is ook het Plaza Mayor (foto 9) van Salamanca uit de 18e eeuw met het Ayuntamiento, het stadhuis met de klokkentoren. Rond het plein zijn overal medaillons te vinden van Spaanse helden. In één van de straatjes rond dit plein hadden we een traditioneel Spaans diner (onder andere een Iberische vleesschotel) met de groep en de onvermijdelijke drankjes (foto 6,7) na een zeer warme en dorstige dag (die tevens een Spaanse religieuze feestdag bleek te zijn). Zoals gewoonlijk waren we dan ook pas na middernacht terug in ons hotel, hotel Castellano I.
    

Salamanca
1
Dubbelkathedraal
2
Catedral Vieja
3
Cathedral Nueva, Vieja
4
Salamanca
5
Salamanca
6

7

8
Plaza Mayor
9
   

Zamora

Dinsdag 9 september. Onderweg naar Leon, maken we een tussenstop in het plaatsje Zamora. Zamora ligt op een heuvel boven de rivier de Duero. Het stadje, 50 km van de grens met Portugal, heeft een romantisch middeleeuwse sfeer is het toneel geweest van zware gevechten tussen moren en christenen. De kathedraal met de 12 kantige koepel is in byzantijnse stijl en stamt uit de 12e eeuw.
 

kathedraal Zamora Zamora Zamora
    

León

Onderweg maakten we een korte stop in het heetste gebied van Spanje. Hier waren zomerhuizen te zien die zich vanwege de hitte onder de grond bevinden (1e foto). Tijdens ons bezoek was het overigens slechts circa 34°C. Ons einddoel vandaag was León. León werd gesticht door de Romeinen, in 998 verwoest door de moren en vervolgens weer snel opgebouwd door de christenen. León is de hoofdstad van de provincie Castilla y León en bezit drie van de opmerkelijkste Spaanse monumenten: het romaanse pantheon van San Isodoro, de kathedraal en het San Marcos hostal. De kathedraal, in franse stijl, werd gebouwd vanaf 1205 en is bekend vanwege de drievoudig gebeeldhouwde ingang en de speciale glas in lood ramen die binnen in de kathedraal voor bijzondere lichteffecten zorgen in blauw, rood en paars. De ramen kregen hiervoor de maximaal mogelijke venstergrootte. Het San Marcos hostal is gebouwd door ridders van Santiago. Het was vroeger een logement voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella en is nu een wel zeer luxe parador.  (Ons hotel, Hotel del Pozo in León was overigens ook dik in orde.)
 

Zomerhuizen Castilla y Leon
Leon
Kathedraal Leon
Kathedraal
San Marcos hostal
San Marcos hostal
    
Spanje 1  Spanje 2  Portugal 1  Portugal 2
 
Naar de hoofdpagina Spanje en Portugal